Grieken naar de stembus over herstelplan

De Grieken gaan zondag naar de stembus om te stemmen over een nieuw akkoord met internationale geldschieters in ruil voor extra noodkrediet. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem waarschuwde vorige week dat het bij een 'nee' zeer de vraag is of Griekenland in de eurozone kan blijven.

De stemmers kunnen naar verluidt kiezen tussen 'niet mee eens/nee’ of 'ja/mee eens’. De volledige tekst van de vraag in het referendum staat niet op het stembiljet. De eerste zin van die tekst luidt: "Moeten we het ontwerpakkoord dat door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de Eurogroep van 25 juni naar voren is gebracht, accepteren?"

De volksraadpleging geldt zowel binnen als buiten Griekenland als omstreden. Zo klaagde de burgemeester van Athene vrijdag dat veel kiezers de vraagstelling niet begrijpen. De Raad van Europa oordeelde deze week dat het referendum niet voldoet aan internationale maatstaven, omdat kiezers ten minste twee weken de tijd zouden moeten krijgen om een mening te vormen.

Grieken naar de stembus over herstelplan
Grieken naar de stembus over herstelplan (Foto: ANP)