Foutje: Turkse extremisten vallen Koreanen aan

Het zal je maar gebeuren: loop je nietsvermoedend als toerist door Istanbul, word je ineens aangevallen. Het overkwam een groep Koreanen zaterdag. Ze werden door woedende Turkse extremisten ten onrechte aangezien voor Chinezen...

Een groep Turkse nationalisten demonstreerde in Istanbul tegen de onderdrukking van de Oeigoeren; een moslim-minderheid in China. De deelnemers hielden een mars om te protesteren tegen de beperking van de religieuze vrijheid in China.

Toen de mars het eindpunt, een plein in het centrum, bereikte, renden de nationalisten ineens op een groep Aziaten af met het doel om ze aan te vallen. De Koreanen sloegen op de vlucht. De politie kon de demonstranten met behulp van traangas verdrijven.

De relatie tussen China en Turkije staat op gespannen voet, schrijft de Turkse krant Hürriyet. Volgens Turkse media mogen de Oeigoeren in China hun geloof tijdens de ramadan niet belijden, net als het vasten dat erbij hoort. Het Chinese consulaat in Istanbul ontkent die aantijgingen.

De demonstratie in Istanbul was georganiseerd door de Grijze Wolven. Deze extreemrechtse groepering is nauw verbonden met de nationalistische politieke partij MHP.