Lars Boom van slag in tijdrit

Het nieuws over zijn verlaagde cortisolwaarden zorgde ervoor dat Lars Boom gestrest de Tour de France in ging. "Daardoor was mijn tijdrit slecht, het liep niet", zei de renner van Astana, die vooraf werd gerekend tot de outsiders voor de winst van de tijdrit in Utrecht. Boom moest genoegen nemen met de 23e plaats, op 44 seconden van de Australische winnaar Rohan Dennis.

De Brabander hoorde vrijdag dat tijdens de reguliere controle voorafgaand aan de Tour bleek dat zijn cortisolgehalte "abnormaal laag" was. Volgens de MPCC-regels waaraan Astana zich heeft geconformeerd, moet een renner in dat geval acht dagen aan de kant blijven. Astana sloeg de regels van de beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport echter in de wind

"In het verleden is wel gebleken dat die test niet helemaal 100 procent is. Ik heb niets raars gedaan", zei Boom. "Ik ben om 7 uur 's ochtends getest, toen ik net wakker was. Later op de dag zouden die waardes waarschijnlijk hoger zijn. Het is niet goed als je in de wielersport met twee maten gaat meten, er moet één richtlijn zijn vanuit de UCI waar we ons allemaal aan moeten houden."