Federer door ondanks eerste setverlies, Troicki overmeestert Brown

Roger Federer heeft zaterdag op Wimbledon in de derde ronde zijn eerste setverlies geïncasseerd. Het deerde de als tweede geplaatste Zwitser echter nauwelijks. In vier sets zegevierde de zevenvoudig kampioen alsnog vrij gemakkelijk over de Australiër Sam Groth, die voor de eerste keer in Londen in de derde ronde actief was. Na 2 uur en 15 minuten stond de eindstand op het bord: 6-4, 6-4, 6-7 (5) en 6-2.

Federer (33) verloor de derde set door onder meer zijn eerste en enige dubbele fout, in de tiebreak. Groth kon geen enkel breakpoint tegen Federer afdwingen. De Zwitserse routinier maakte slechts acht onnodige fouten tegen negentien van zijn zes jaar jongere opponent.

Federer speelt in de achtste finales tegen de als twintigste geplaatste Spanjaard Roberto Bautista, die de Georgiër Nikoloz Basilashvili in drie sets de baas was: 7-6 (4), 6-0 eb 6-1. Bautista staat voor de eerste keer in de vierde ronde van Wimbledon.

Marin Cilic heeft zaterdag op Wimbledon zijn afgebroken duel met John Isner binnen een kwartier afgemaakt. De Kroaat en de Amerikaan hervatten hun marathonpartij bij een stand van 10-10 in de vijfde set. De als negende geplaatste Cilic sloeg Isner alsnog snel naar huis: 12-10.

Het gevecht op Wimbledon tussen de twee servicekanonnen moest vrijdagavond vanwege de invallende duisternis worden gestaakt. Na vier uur en een kwartier tennissen vond de arbiter het mooi geweest in de Engelse avondschemer bij een evenwichtige stand: 7-6 (4), 6-7 (6), 6-4, 6-7 (4) en 10-10.

Cilic sloeg 35 aces en leverde in de hele partij slechts één keer zijn servicebeurt in, Isner deed amper voor hem onder. De lange Amerikaan produceerde 37 aces.

De 30-jarige Isner staat al in de recordboeken met zijn historisch lange partij op Wimbledon in 2010 tegen de Fransman Nicolas Mahut. Die wedstrijd duurde 11 uur, verspreid over drie dagen, en werd in de vijfde set met 70-68 gewonnen door de Amerikaan.

Waar de Spaanse tennisser Rafael Nadal donderdag niet in slaagde, lukte Viktor Troicki op Wimbledon wel. De Serviër versloeg de Duitser Dustin Brown in de derde ronde. De als 22e geplaatste speler zegevierde na twee uur en zeventien minuten in vier sets over de beul van Nadal: 6-4, 7-6 (3), 4-6 en 6-3. Brown (30) haalde de vierde ronde op een grandslamtoernooi nog nooit. Door zijn uitschakeling ontbreekt Duitsland met een vertegenwoordiger bij de mannen in de achtste finales van het enkelspel in Londen.