Lars Boom gewoon van start in Tour

Lars Boom gaat vanmiddag gewoon van start in de Tour de France. Dit heeft teambaas Alexandre Vinokourov zojuist bevestigd tegenover de pers.  De MPCC, de beweging voor een geloofwaardig wielrennen, wilde dat de Astana-renner niet start vanwege te lage cortisolwaarden, terwijl de ploeg enkel mee wilde werken als ze vervanger Alessandro Vanotti mochten inzetten.

Gisteren werd bekend dat Boom een te lage cortisol waarde heeft volgens de MPCC en hij zou volgens diens regelgeving acht dagen niet mogen koersen. De vervangingstermijn van de UCI was echter al verlopen en daarom had Astana, met titelverdediger Vincenzo Nibali, met acht man aan de Tour moeten beginnen. Teambaas Alexandre Vinokourov was het hier niet mee eens en dreigde als hij Boom niet mocht vervangen uit de MPCC te starten én Boom alsnog op te stellen. De UCI ging niet akkoord met vervanging en daarom zal Boom gewoon van start gaan.

Lars Boom zal gewoon starten in de Tour de France. (Pro Shots/George Deswijzen)
Lars Boom zal gewoon starten in de Tour de France. (Pro Shots/George Deswijzen)

LottoNL-Jumbo stapte eerder dit jaar al uit de MPCC nadat bleek dat George Bennett onterecht uit de Giro d'Italia was gehouden. De tests die de organisatie uitvoert zouden niet accuraat zijn. Een lage cortisolgehalte hoeft overigens niet te wijzen op dopinggebruik. Dit kan bijvoorbeeld door een jetlag of vermoeidheidsverschijnselen. 

Boom heeft inmiddels als eerste een verkenningsrondje verreden over het 13,8 kilometer lange parcours in Utrecht. De tijdrit gaat vanmiddag om 14.00 uur van start. Om 17.17 uur zal titelverdediger Vincenzo Nibali als laatste van het startpodium vertrekken.