Serena Williams ontsnapt op Wimbledon, nieuwe Sister Act in aantocht

Tennisster Serena Williams is vrijdag op Wimbledon ontsnapt aan uitschakeling. De nummer één van de wereld knokte zich in de derde ronde tegen de Britse hoop Heather Watson terug uit geslagen positie: 6-2, 4-6 en 7-5. Williams stond in de beslissende derde set met 3-0 en 5-4 achter, maar knokte zich op de van haar bekende wijze terug in de partij. De vijfvoudig winnares van Wimbledon staat in de vierde ronde tegenover haar zus Venus, die ook vijf keer de beste was op het 'heilige' gras in Londen.

Het scheelde niet veel of er had helemaal geen 'Sister Act' gekomen op de All England Club. Watson bracht Williams aan het wankelen, maar kreeg de Amerikaanse niet omver. Die trok de zenuwslopende partij met grote moeite alsnog naar zich toe. De 33-jarige Williams voorkwam daarmee dat ze net als de afgelopen twee jaar vroegtijdig werd uitgeschakeld op Wimbledon.

De Amerikaanse tennisster leek in eerste instantie op een soepele overwinning af te stevenen op het centercourt. In de tweede set begon het spel van Williams echter te haperen. Ze bewoog slecht, maakte veel fouten en gaf daarmee het initiatief uit handen. Watson brak in de negende game de service van Williams, pakte de tweede set en liep vervolgens in hoog tempo uit naar 3-0. Cruciaal was de vierde game, waarin beide tennissters over en weer kansen kregen. Williams benutte uiteindelijk haar zesde breakpoint en kwam terug tot 3-3. Op 4-4 leverde ze echter opnieuw haar service in, op 'love' zelfs, waardoor Watson kon serveren voor de wedstrijd. De 23-jarige Engelse kon de druk echter niet aan en liet Williams ontsnappen. Die besliste het zenuwenspel met 7-5.

Serena Williams stond achter, maar vocht zich toch langs Heather Watson. (PRO SHOTS/Actionimages)
Serena Williams stond achter, maar vocht zich toch langs Heather Watson. (PRO SHOTS/Actionimages)

Venus Williams bereikte vrijdag met winst op de Servische Aleksandra Krunic (6-3 en 6-2) de vierde ronde, Venus Williams was vijf keer de beste op 'heilige' gras van Wimbledon: in 2000, 2001, 2005, 2007 en in 2008 door Serena in de finale te verslaan. De jongste Williams nam een jaar later revanche in de eindstrijd. Na 25 edities van de 'Sister Act' staat Serena met 14-11 voor.

De Russische tennisster Maria Sharapova heeft vrijdag vrij eenvoudig de vierde ronde van Wimbledon bereikt. De nummer vier van de wereld gunde haar Roemeense opponente Irina-Camelia Begu zeven games: 6-4 en 6-3. Sjarapova, in 2004 winnares op het heilige gras van de All England Club, had een ronde eerder Richèl Hogenkamp van de baan geslagen (6-3 en 6-1). De Russin stond in 2011 nog een keer in de finale van Wimbledon, maar kwam sindsdien niet verder meer dan de vierde ronde.

Sharapova (28) strijdt om een plek in de kwartfinales met Zarina Diyas uit Kazachstan, die de als veertiende geplaatste Duitse Andrea Petkovic in twee sets versloeg: 7-5 en 6-4. De 21-jarige Dijas staat voor het tweede jaar op rij bij de laatste zestien in Londen.

Victoria Azarenka uit Wit-Rusland bereikte de vierde ronde met winst op de Française Kristina Mladenovic (6-4 en 6-4). De voormalige nummeréén van de wereld heeft de halve finales als beste resultaat op Wimbledon staan. Om de kwartfinales te bereiken, moet Azarenka eerst afrekenen met de Zwitserse tiener Belinda Bencic. De achttienjarige tennisster klopte de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands met 7-5 en 7-5.

Michaëlla Krajicek heeft zich samen met haar dubbelpartner Barbora Strycova uit Tsjechië geplaatst voor de achtste finales op Wimbledon. Het als veertiende geplaatste duo versloeg vrijdag Vera Doesjevina uit Rusland en Maria Martinez Sanchez uit Spanje in twee sets. Het werd 6-3 en 7-6 (7).

Krajicek en Strycova vlogen uit de startblokken met drie games op rij, maar leverden op een 4-2-voorsprong hun eigen service weer in. Ze braken echter direct weer terug en serveerden de eerste set geduldig uit. De tweede set bleef zonder servicebreaks, behalve in de tiebreak. Daarin vlogen de minibreaks over en weer. Het leverde Doesjevina en Martinez Sanchez twee setpoints op, maar die verzilverden ze niet. Het tweede matchpoint voor het Nederlands/Tsjechische duo was wel raak.