Djokovic slaat Tomic weg op Wimbledon, Raonic eruit

De Servische tennisser Novak Djokovic heeft vrijdag met groot vertoon van macht de laatste zestien bereikt op Wimbledon. De nummer één van de wereld sloeg het Australische talent Bernard Tomic in anderhalf uur van het centercourt: 6-3, 6-3 en 6-3. Djokovic (28) verdedigt op het Londense gras zijn titel.

De Serviër is vooralsnog amper getest op het gras van Wimbledon. Philipp Kohlschreiber (eerste ronde), Jarkko Nieminen (tweede ronde) en Tomic konden het Djokovic geen moment moeilijk maken. Veel energie heeft de verliezend finalist van Roland Garros daarom nog niet verspeeld. In de vierde ronde staat Djokovic tegenover Kevin Anderson, de Zuid-Afrikaan die als veertiende is geplaatst. Anderson klopte Leonardo Mayer uit Argentinië in drie sets: 6-4, 7-6 (6) en 6-3.

De als zevende geplaatste Milos Raonic is uitgeschakeld op Wimbledon. Het Australische talent Nick Kyrgios versloeg vrijdag de halve finalist van vorig jaar in vier sets: 5-7, 7-5, 7-6 (3) en 6-3.

Raonic won de eerste set nog, maar de Australiër bleef onvermoeibaar en fanatiek doorstrijden tegen de Canadees. De Australiër schreeuwde, balde zijn vuisten en smeet zijn racket dusdanig hard op de grond dat het in het publiek stuiterde. Het leverde hem een waarschuwing op, maar het werkte wel. Twee succesvolle breaks in set twee en vier en een prima uitgespeelde tiebreak leverden de Australiër een plek in de vierde ronde op.

Stan Wawrinka heeft zich zonder al te veel problemen geplaatst voor de vierde ronde op Wimbledon. De winnaar van de jongste editie van Roland Garros rekende in drie sets af met de Spanjaard Fernando Verdasco: 6-4, 6-3 en 6-4

De Zwitserse nummer vier van de plaatsingslijst serveerde beduidend beter dan Verdasco, die liefst twaalf dubbele fouten sloeg en bovendien ook nog eens veel onnodige fouten maakte. Desondanks was ook Wawrinka niet altijd even scherp; zo had hij liefst zestien breekkansen nodig om drie keer door de service van de Spanjaard te gaan.

De Fransman Richard Gasquet won in een hoogstaand duel van de als elfde geplaatste Grigor Dimitrov. De Bulgaar en de als 21e geplaatste Fransman maakten er bij tijd en wijlen een waar spektakel van op het centercourt. Voor het publiek was het jammer dat de wedstrijd na drie sets voorbij was: 6-3, 6-4 en 6-4.

De Nederlander Jean-Julien Rojer had het in de tweede ronde van het mannendubbeltoernooi op Wimbledon bijzonder moeilijk, maar herstelde zich vrijdag op tijd. Samen met zijn tennismaat Horia Tecau verloor hij de eerste twee sets van André Begemann uit Duitsland en de Oostenrijker Julian Knowle, maar in vijf sets won Rojer toch. Het werd 1-6, 3-6, 6-4, 6-2 en 15-13.

De ongeplaatste Duits/Oostenrijkse combinatie leek op een verrassing af te stevenen tegen de als vierde geplaatste Rojer en Tecau. In de eerste twee sets walsten ze over de outsiders voor de titel heen. Die kwamen in de derde set echter eindelijk in hun spel en gingen vervolgens weer over Begemann en Knowle heen.

De vijfde set ging echter weer gelijk op, tot op 13-13 Rojer en Tecau de service van hun tegenstanders braken en de wedstrijd uitserveerden.