Lancering vrachtcapsule voor ruimtestation geslaagd

Een onbemande Russische vrachtcapsule met brandstof, levensmiddelen en andere goederen voor het internationale ruimtestation ISS aan boord is vrijdag met succes gelanceerd vanaf de basis Bajkonoer in Kazachstan. De Progress M-28M moet zondag bij het ISS aankomen.

De vorige bevoorradingsvlucht van een Progress met een Sojoez-draagraket in april eindigde in een mislukking. Afgelopen zondag liep ook de lancering van een Amerikaanse bevoorradingsvlucht verkeerd af.

Ondanks de mislukkingen beschikken de drie bemanningsleden van het ruimtestation nog over voldoende voorraad om het tot oktober uit te houden. Toch was een vlekkeloze lancering vrijdag een must voor het ISS-programma, dat sinds het opleggen van de Amerikaanse space shuttle-vloot geheel is aangewezen op Russische raketten om bemanningen van en naar het ruimtestation te brengen. Pas vanaf december 2017 denkt de Amerikaanse ruimevaartorganisatie NASA weer bemande vluchten vanaf Amerikaanse bodem te kunnen uitvoeren met raketten van particuliere Amerikaanse ondernemingen.

Omdat zowel de bemande als de Progress-capsules met Sojoez-raketten worden gelanceerd is de volgende vlucht met drie nieuwe bemanningsleden voor het ruimtestation verplaatst van eind mei naar eind juli. Dit moest technici de tijd geven de oorzaak van de mislukte lancering in april te achterhalen en een oplossing voor het probleem te bedenken. De Sojoez-raket die bij de lancering van vrijdag werd gebruikt is een van een ouder type dat bewezen heeft betrouwbaar te zijn.