Nummerdor/Varenhorst bij laatste vier op WK

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst hebben zich donderdagavond geplaatst voor de halve finale van het WK beachvolleybal. In een spectaculaire wedstrijd in het nagenoeg gevulde drijvende stadion op de Hofvijver in Den Haag, werd het Amerikaanse koppel John Hyden en Tri Bourne in twee sets verslagen: 23-21 23-21.

Ondanks veel opslagfouten van Varenhorst en het sterke blok van netverdediger Bourne ging de eerste set gelijk op. Het Nederlandse duo kwam als eerste op setpoint. Het derde setpoint kon op eigen opslag worden verzilverd door sterk verdedigend werk van de strijdlustige Nummerdor.

In de tweede set kwam het Nederlandse team twee keer achter, maar herstelde het zich steeds knap. Er werden zelfs twee setpoints weggewerkt. Op het eerste matchpoint werd de eindstand bepaald.

De halve finale spelen de Nederlanders zaterdagmiddag vermoedelijk in tropische omstandigheden tegen het Braziliaanse duo Pedro/Evandro, dat als twaalfde is geplaatst en op de seizoenranglijst tweede staat. De Brazilianen vormen pas sinds dit jaar een team en bereikten donderdag de halve finale door landgenoten Alvaro Filho en Vitor Felipe in Rotterdam van het 'strand’ te slaan (21-14 14-21 15-8).

De halve finales, troostfinales en finales van het WK worden gespeeld in het grote drijvende stadion op de Hofvijver in Den Haag. De andere drie speelsteden (Amsterdam, Rotterdam en Apeldoorn) hebben donderdagavond afscheid genomen van het WK.


Het Nederlandse beachvolleybalduo Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst is dicht bij een medaille op het WK in eigen land maar rekent zich nog niet rijk. "We zijn op de goede weg maar we zijn er nog niet'', reageerde Varenhorst donderdagavond na de zege in de kwartfinale. "We hebben een grote kans maar we moeten er keihard voor knokken."

Zijn partner Reinder Nummerdor stond met een grote glimlach de pers te woord na de spectaculaire zege op de Amerikanen John Hyden en Tri Bourne. De Amerikaanse tegenstanders dwongen hem donderdagavond tot het uiterste in het veld. "Ik geniet hier van. Ik kan me zo uitleven en mijn spel kwam iets meer tot zijn recht."

"Reinder is misschien wel de beste verdediger van de wereld. Hij was vanavond de grote man", complimenteerde Varenhorst hem.

De halve finale tegen het Braziliaanse duo Pedro/Evandro wordt zaterdagmiddag gespeeld, vermoedelijk in tropische omstandigheden. "Weer is altijd van grote invloed, maar met de hitte kunnen we omgaan. We zullen wel moeten", reageerde Varenhorst. Zijn ervaren partner haalde zijn schouders op bij het horen van de weersverwachting. "Het maakt me echt niet uit."

Reinder Nummerdor zet een blok in. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Reinder Nummerdor slaat de bal naast het blok. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)