Touretappe van vandaag: Le Grand Départ in Utrecht

Vandaag is het zover; de start van de 102e Tour de France in Utrecht. De 198 renners staan klaar om 21 etappes te gaan rijden van in totaal 3360 kilometer. Vincenzo Nibali staat voor de loodzware taak om zijn titel van 2014 te verdedigen, tegen onder meer Alberto Contador, Nairo Quintana en Chris Froome.

De Tour start voor de zesde keer in Nederland. Er wordt gestart met een tijdrit van 13,8 kilometer door Utrecht. Dit jaar is er een serieuze kans op een Nederlandse gele truidrager. Tom Dumoulin gaat als één van de grote favorieten van start in Utrecht. Naast Dumoulin starten er nog negentien andere Nederlanders vandaag, al is de start van Lars Boom nog onzeker.

Utrecht
Utrecht is met ruim 335.000 inwoners de vierde stad van Nederland. Utrecht was een van de eerste steden met stadsrechten in het huidige Nederland en heeft een lange geschiedenis en een belangrijk historisch centrum. De stad staat verder bekend om zijn grachten en diens werven. Uiteraard is ook de 112 meter hoge Domtoren, die onderdeel is van de Dom van Utrecht, bekend. Sterker; Utrecht heeft daar zijn bijnaam de Domstad aan ontleend.

De stad ligt centraal in ons land en is mede daardoor ook een belangrijk verkeersknooppunt geworden in het land. Dit geldt door de aanwezigheid van de A2, A12, A27 en A28 voor vervoer over de weg, maar zeker ook voor het treinvervoer. Utrecht Centraal is het grootste station en spoorwegknooppunt van het land.

Tom Dumoulin, hier nog in de kampioenstrui, is één van de favorieten. (Pro Shots/Dppi)
Tom Dumoulin, hier nog in de kampioenstrui, is één van de favorieten. (Pro Shots/Dppi)

Het is voor de zesde keer dat de Tour de France in Nederland start. De laatste keer was vrij recent; in 2010 in Rotterdam. Toen was Fabian Cancellara de winnaar in de proloog. Daarvoor vonden nog starts plaats in Den Bosch (1996), Leiden (1978), Scheveningen (1973) en Amsterdam (1954). Het is de eerste keer dat de wielerronde de Domstad aandoet.

Etappebeschrijving
Voor het eerst sinds 2012 start de Tour de France weer met een (korte) tijdrit. Er is een parcours van 13,8 kilometer uitgestippeld door Utrecht heen. De start en finish in de buurt van het jaarbeursplein, tegenover het Centraal Station. Voor de liefhebbers is het parcours dus goed te bereiken. Kijk voor meer informatie daarover op de speciale site voor de Tourstart; http://www.tourdefranceutrecht.com/home

Het rondje lijkt gemaakt voor de erkende hardrijders, die ook nog een beetje kunnen sturen.  Er zijn zes (scherpe) bochten opgenomen in het parcours. Er is niet of nauwelijks hoogteverschil tijdens de koers, al moet het hoogteverschil van twee meter tussen de start en finishlijn niet worden onderschat.

Profiel van de eerste etappe (Bron: Tour de France)

Profiel van de eerste etappe (Bron: Tour de France)

Starttijden tijdrit
De Eritreeër Daniel Teklehaimanot zal om 14.00 uur het spits afbijten. De eerste Nederlander komt al snel daarna in actie, want Jos van Emden komt al om 14.08 uur van het startpodium af. Ook Robert Gesink (14.30 uur) en Wilco Kelderman (14.52 uur) starten al vroeg, net zoals Tourfavoriet Nairo Quintana (15.00 uur). Dit heeft waarschijnlijk te maken met regen, die in de loop van de middag wordt verwacht.

Van de topfavorieten voor de tijdrit komt Tom Dumoulin om 16.25 uur als eerste in actie. Zodra de Nederlander gefinisht is, is het de beurt aan Tony Martin (16.44 uur), waarna Fabian Cancellara (17.03 uur) volgt. Vincenzo Nibali, de winnaar van vorig jaar, zal om 17.17 uur als laatste het parcours op gaan. Enkele minuten voor hem starten Alberto Contador en Chris Froome.

Renner Team Starttijd
Daniel Teklehaimanot MTN-Qhubeka 14.00
Jos van Emden LottoNL-Jumbo 14.08
Robert Gesink LottoNL-Jumbo 14.30
Rohan Dennis BMC Racing Team 14.37
Wilco Kelderman LottoNL-Jumbo 14.52
Nairo Quintana Movistar Team 15.00
Stef Clement IAM Cycling 15.09
Steven Kruijswijk LottoNL-Jumbo 15.14
Laurens ten Dam LottoNL-Jumbo 15.36
Thibaut Pinot FDJ 15.47
Bauke Mollema Trek Factory Racing 16.19
Tom Dumoulin Team Giant-Alpecin 16.25
Tony Martin Etixx - Quick-Step 16.44
Adrian Malori Movistar Team 16.50
Lars Boom Astana Pro Team 16.55
Fabian Cancellara Trek Factory Racing 17.03
Alejandro Valverde Movistar Team 17.12
Alberto Contador Tinkoff-Saxo 17.13
Chris Froome Team Sky 17.14
Vincenzo Nibali Astana Pro Team 17.17

FOK!sport favorieten voor de etappe
De strijd om de eerste gele trui zal voornamelijk gaan tussen de beste tijdrijders van de wereld op dit moment; Tony Martin en onze landgenoot Tom Dumoulin. De Nederlander won twee tijdritten in de Ronde van Zwitserland, maar kwam daar ziek vandaan terug. Der Pantzerwagen won met groot overmacht het Duitse kampioenschap en won eerder in Romandië en de Algarve een tijdrit. Ook voormalig wereldkampioen Fabian Cancellara moet worden gerekend tot de kanshebbers. Hij wint de laatste jaren niet meer zoveel ritten tegen de klok, maar toonde de afgelopen weken toch goede vorm. Daarnaast kan hij in de Tour de France altijd net iets meer.

***** Tony Martin, Tom Dumoulin
**** Fabian Cancellara
*** Rohan Dennis, Adriano Malori
** Lars Boom, Geraint Thomas, Matthias Brändle
* Peter Sagan, Edvald Boasson Hagen, Michal Kwiatkowski, Chris Froome