Controverse rond nieuw logo Brussel

De stad Brussel heeft een nieuw logo, en dat heeft voor flinke controverse gezorgd in de Belgische hoofdstad. Niet alleen is er ophef over het prijskaartje van 80.000 euro, maar ook over de gebruikte afkorting BXL.

Het nieuwe logo bestaat uit twee cirkels. De bovenste, zwarte cirkel toont een afbeelding van de patroonheilige Sint-Michiel van de stad en daaronder de letters BXL. De tweede, witte cirkel heeft met de tekst "onze stad'' in het Nederlands en Frans.

De vleugels van de patroonheilige zijn zo afgevlakt dat het net lijkt op Batman, vinden Brusselaars. En over de letters BXL zijn met name Vlaamse politici ontstemd. "De toekomst van de stad is blijkbaar Franstalig", klinkt het bij de N-VA. Vlaams Belang noemt het nieuwe logo zelfs "een regelrechte belediging voor de Vlamingen in de hoofdstad", tekende brusselsnieuws op.

Burgemeester Yvan Mayeur verdedigt zich door te zeggen dat uit tests is gebleken dat jonge Nederlandstaligen ook de afkorting BXL gebruiken. "Anders hadden we hier niet voor gekozen.''