Schilderswijkrellen: dag drie

In de Haagse Schilderswijk is het woensdagnacht nog allerminst rustig. ME'ers die op de kruising Hobbemastraat/Vaillantlaan in twee linies stonden opgesteld, werden rond 2.30 uur aan twee kanten aangevallen door relschoppers.

De tientallen politiemensen werden met stenen bekogeld en moesten zich uit de voeten maken voor de naar schatting honderden relschoppers. De ME'ers vluchtten in busjes.

Inmiddels zijn woensdagnacht al zestien relschoppers opgepakt, liet de politie eerder via Twitter weten. Er zijn vernielingen aangericht en brandjes gesticht.

Jonge moslims moeten zich beheersen
Jongeren in de Schilderswijk moeten zich beheersen en ouders moeten hun kinderen tot bedaren brengen. Dat stelt het bestuur van de moskee as-Soennah woensdagavond in een verklaring. De moskee is net buiten de wijk gevestigd.

Het is al een paar dagen onrustig in de Schilderswijk. Jongeren klagen al langer op het optreden van de politie, en die onvrede laaide op na de dood van arrestant Mitch Henriquez. "Alhoewel wij allemaal het harde optreden van de politie afkeuren, en begrip hebben voor de woede, het verdriet en de frustraties die de zinloze dood van deze Arubaanse burger oproepen, kunnen we ons absoluut niet vinden in de wijze waarop deze jongeren hun emoties tonen", schrijft as-Soennah

Dit heeft niets te maken met dood Henriquez
Ongeloof. Dat voelen mensen uit de Schilderswijk, als ze in de nacht van woensdag op donderdag kijken naar de schade die relschoppers hebben aangericht in hun buurt. "Dit heeft niets meer te maken met de dood van die meneer. Dit is gewoon afschuwelijk. Dit treft de buurt", zeiden ze.

Theater De Vaillant, een cultureel centrum in de buurt, werd zwaar beschadigd. Deuren en ruiten werden ingeslagen. De inboedel belandde op straat. Een piano lag op de kop tegen een ruit, half op de stoep. "Dit theater doet heel veel voor de buurt. Dit is zo zinloos. Kijk die arme vleugel", treuren de omwonenden.

Rust keert terug in Schilderswijk
De rust keert op enkele incidenten na terug in de Haagse Schilderswijk. De grote rellen, waar eerder woensdagnacht nog sprake van was, zijn voorbij. Ook is er geen grote groep relschoppers meer op de been.

De politie, die nog in groten getale aanwezig is, is bezig om alle straten in de wijk schoon te krijgen. Er zijn kleine schermutselingen, omdat niet iedereen het bevel om weg te gaan opvolgt.

De politie liet eerder weten dat er woensdagnacht zestien relschoppers waren opgepakt. Het betrof een tussenstand.