'Succcesvol visbeleid laat meer vangst toe'

Het gaat goed met veel vissoorten in de Noordzee. Daarom zou er volgend jaar best wat meer vis mogen worden gevangen. Dat staat in een advies van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) dat woensdag werd gepresenteerd.

Vooral de schol doet het goed. Sinds men in 1957 is begonnen met schatten, heeft er nog nooit zo veel schol in de Noordzee geleefd: ruim 900.000 ton. Volgens de wetenschappers komt dit onder meer doordat er de laatste jaren minder wordt gevist. Het beheer van de visstand werkt, stellen ze.

Ook het haringbestand is inmiddels gezond. Er leeft ongeveer 2,2 miljoen ton haring in de Noordzee en er kwamen vorig jaar zelfs meer jonge haringen bij dan verwacht. De voorzichtige groei van de kabeljauwstand zet eveneens door.

In het advies van ICES staat dat de vangstquota voor schol, haring en kabeljauw volgend jaar hoger mogen liggen. Die voor tong moet gelijk blijven aan dit jaar. En op tarbot en griet kan beter iets minder worden gevist.

In Brussel wordt pas in het najaar besloten hoeveel vis er volgend jaar per soort maximaal aan land mag worden gebracht. Het advies van ICES speelt daarbij een belangrijke rol.