Wrijving Drenthe en Overijssel over fusie waterschap

Een besluit over een fusie tussen twee waterschappen in Drenthe en Overijssel is uitgesteld. Onder statenleden in de provincie Drenthe is sprake van onvrede. Provinciale Staten in Drenthe willen geen besluit nemen omdat banen naar Zwolle zouden gaan.

Waterschappen Reest en Wieden (Drenthe) en Groot Salland (Overijssel) willen per 1 januari 2016 fuseren tot Drents Overijsselse Delta. Het hoofdkantoor zou in Zwolle moeten komen. Het hoofdkantoor van Reest en Wieden zit nu nog in Meppel. Die plaats in Zuidwest-Drenthe wordt door dit banenverlies hard geraakt, zeggen Statenleden. Dat terwijl de werkgelegenheid al onder druk staat.

De fusie zou woensdag bekrachtigd worden door beide Provinciale Staten, maar dat is in Drenthe dus niet gebeurd.

Update 18:28 uur:
In Overijssel is mokkend gereageerd op het besluit van de noorderburen. 'De houding van Drenthe kost ons een miljoen euro', reageerde de VVD Overijssel. 'Bovendien zijn het de waterschappen die beslissen over de vestigingsplaats, niet de provinciale staten.'

De besturen van de waterschappen besluiten donderdag over het beschikbaar stellen van 7,9 miljoen euro voor de aankoop van het nieuwe hoofdkantoor in Zwolle. Onduidelijk is of deze beslissing ook wordt uitgesteld.