Rotterdam wil 'asodorp' bij vliegveld

De gemeente Rotterdam heeft een locatie aangewezen voor een 'asodorp', meldt De Telegraaf. Rotterdam gaat notoire overlastgevers huisvesten op een industrieterrein in het noorden van de stad, vlakbij het vliegveld. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Rotterdam treedt daarmee in de voetsporen van onder meer Amsterdam en Eindhoven.

In het 'asodorp' krijgen de overlastgevers een sobere containerwoning toegewezen. De bedoeling is dat ze daar leren om zich te gedragen. Ze krijgen daarbij hulp van speciale begeleiders. Als ze zich gedragen, mogen ze weer terug naar een normale wijk, maar niet naar hun oorspronkelijke woning.

Het containerdorp moet in 2017 de eerste bewoners ontvangen. Het is een initiatief van wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid, Buitenruimte). 'Het belangrijkste uitgangspunt bij de locatiekeuze was dat er zo min mogelijk overlast is voor de omgeving', aldus Eerdmans.

Niemand kan worden gedwongen om in een containerwoning te gaan wonen. Toch zullen mensen die ervoor in aanmerking komen vaak wel meewerken, denkt de gemeente. Particulier huren is vaak te duur, dus voor mensen die niet meer terechtkunnen bij de woningcorporatie is dit een laatste kans.