Crowdfunding voor Griekse schuld?

De 29-jarige Brit Thom Feeney is een crowdfundingactie voor Griekenland gestart, meldt de Volkskrant. Als heel Europa vandaag dat biertje laat staan, dan kan Griekenland gewoon zijn openstaande rekening aan het IMF betalen, redeneert hij. Drie euro per Europeaan wil hij ophalen, oftewel: 1,6 miljard euro.

Feeney meent het bloedserieus, schrijft hij op crowdfundingplatform IndieGoGo. Hij wil de Griekse economie stimuleren door donateurs te belonen met Griekse productie. Doneer je drie euro, dan krijg je een ansichtkaart met het gezicht van premier Alex Tsipras toegestuurd. Betaal je zes euro, dan krijg je een Griekse salade. Voor tien euro ontvang je een fles Ouzo.

Voor 5.000 euro is zelfs een luxe vakantie in Athene beschikbaar. Gekscherend had Feeney een Grieks eiland beschikbaar gesteld voor iemand die meteen 1,6 miljard doneert. Maar IndieGoGo heeft die optie verwijderd. De Griekse regering heeft daar namelijk geen toestemming voor gegeven.

Hoewel de euro's in rap tempo binnenstromen is het einddoel nog ver weg. In drie dagen tijd is er ruim 800.000 euro verzameld door meer dan 47.000 donateurs. Een mooi bedrag, maar het is slechts 0,05 procent van wat er nodig is...