Overlast door hoge temperaturen in Frankrijk

De Franse autoriteiten hebben woensdag in verband met de hoge temperaturen code oranje afgekondigd voor het midden en noordoosten van het land. In Parijs kan de temperatuur volgens weerkundigen woensdagmiddag oplopen tot meer dan 39 graden.

De autoriteiten waarschuwen voor smogvorming in de hoofdstad tot aan het weekeinde, aldus de krant Le Parisien. In Bretagne hebben circa 600.000 huishoudens dinsdagavond een tijd zonder elektriciteit gezeten. Volgens elektricteitsbedrijf RTE was de storing te wijten aan de snelle stijging van de temperatuur in een kort tijdsbestek.

Voor onder meer het zuiden van Champagne, Bourgondië en Perigord voorspellen de weerkundigen temperaturen van circa 40 graden.

Ook in Duitsland verwachten de weerbureaus tot en met het weekeinde temperaturen tot 39 graden Celsius. Vooral in het zuiden en zuidwesten loopt het kwik op. Naar verwachting zal zaterdag de warmste dag zijn. Het hitterecord voor Duitsland, dat met 40,3 graden in 2003 in het Saarlandse Perl-Nennig werd geregistreerd, blijft in de voorspellingen overeind.

In Nederland is de verwachting dat het kwik vandaag stijgt naar een graad of 35. Vrijdag en zaterdag worden volgens de voorspellingen de warmste dagen, met temperaturen die kunnen oplopen tot 38 á 40 graden. Tijd voor een ventilatortje misschien?

Overlast door hoge temperaturen in Frankrijk
Overlast door hoge temperaturen in Frankrijk (Foto: ANP)