Den Haag benadert 'bondgenoten' over Srebrenica

Minister Jeanine Hennis van Defensie vindt dat er een 'nadere analyse' moet komen van de nieuwe documenten over de val van Srebrenica die maandag in een VPRO-documentaire zijn getoond. Daarbij moeten ook de aan de kaak gestelde bondgenoten worden betrokken. Het voornemen is daarvoor de zomer te gebruiken. De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië worden daarover benaderd, aldus een woordvoerster van de bewindsvrouw dinsdagavond.

In de documentaire 'Waarom Srebrenica moest vallen', van Human/VPRO in samenwerking met Argos, kwam een geheime afspraak tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten aan de orde om geen luchtaanvallen meer uit te voeren op het Bosnisch-Servische leger van generaal Mladic.

Over het ontbreken van beloofde luchtsteun gingen al jarenlang geruchten. Dat Nederland erover in het ongewisse is gehouden is evenwel nooit eerder aangetoond. Het kan de reden zijn geweest dat Nederlandse VN-militairen dachten dat de Bosnische moslimenclave Srebrenica in juli 1995 veiliger was dan uiteindelijk het geval bleek.

In die maand werden meer dan 8000 Bosnische moslims door de Serviërs gedood, in de grootste massaslachting in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Nederland wordt hiervoor deels aansprakelijk gehouden. De nieuwe informatie zou dit oordeel op zijn kop kunnen zetten.

Den Haag benadert 'bondgenoten' over Srebrenica