Republikein #14 in presidentsrace: Chris Christie

Er heeft zich weer een Republikeinse politicus gemeld die president van de Verenigde Staten wil worden. We lezen dit soort berichten de laatste tijd nogal vaak, want Chris Christie is de veertiende Republikein die een gooi naar het Witte Huis wil doen. Dinsdag kondigde Christie zijn kandidatuur aan.

De 52-jarige Christie is gouverneur van de Amerikaanse staat New Jersey. Hij maakte naam met zijn klare taal en was opmerkelijk populair in zijn overwegend Democratisch-gezinde staat. Binnen zijn partij gold hij lang als een grote belofte, maar door een schandaal is zijn blazoen blijvend besmeurd. Christie saboteerde de komst van een brug die voor een politieke tegenstander van belang was.

Het schandaal kostte hem bijna de kop. De gematigde Christie geniet ook weinig steun van de belangrijke conservatieve vleugel van zijn partij, die zeker in de voorverkiezingen belangrijk is. Om de nominatie van zijn Republikeinse Partij te winnen moet hij een groot aantal rivalen verslaan, onder wie kopstukken als Jeb Bush, Rick Perry en Marco Rubio.