Corruptieverdachten Defensie eisen eerherstel

Vier corruptieverdachten van Defensie eisen eerherstel en willen direct weer aan het werk. Dat zegt hun advocaat Michael Ruperti tegen het ANP. De betrokken kolonel, overste en twee burgermedewerkers worden beschuldigd van ambtelijke corruptie bij de inkoop van operationele voertuigen.

"Na een strafrechtelijk onderzoek van ruim een jaar blijkt dat er geen sprake van corruptie kan zijn", concludeert Ruperti. "Er is zelfs met name ontlastend verklaard over mijn cliënten."

De vier waren betrokken bij een project om auto's bij Defensie te vervangen. Uiteindelijk heeft Defensie bij de firma Pon voertuigen van het type Amarok gekocht. Het gaat om een klein onderdeel van het project.

"Mijn cliënten worden beschuldigd omdat zij privé tweedehands auto's hadden gekocht van merken waarvan de firma Pon de importeur is. Volgens justitie is dan sprake van mogelijke corruptie, omdat ze bij die aanschaf kortingen hebben gekregen", legt de advocaat uit. "Het gaat om gangbare kortingen. Maar mijn cliënten hebben op geen enkele wijze een beslissende invloed gehad op het wervings- en aanbestedingsproces. Ze hebben gewoon volgens de regels gehandeld."