EU wijst nieuwe lening Grieken af

De Griekse regering wil een nieuw tweejarig steunpakket dat loopt via het Europese noodfonds ESM om de financiële behoeften van het land volledig af te dekken, in combinatie met een herstructurering van de Griekse schuldenlast. Dat heeft het kantoor van de Griekse premier Alexis Tsipras dinsdag bekendgemaakt.

Volgens Athene blijft Griekenland aan de onderhandelingstafel waar het gisteren nog van wegliep en zal tot het laatste moment worden gezocht naar een oplossing van de schuldencrisis, met als uiteindelijke doel in de eurozone te blijven. Tsipras heeft eerder altijd gezegd geen nieuw steunpakket te willen, aangevuld met de melding dat Griekenland sowieso niet uit de Euro zou worden gezet omdat dat te duur zou zijn voor de EU.

De ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) beraden zich dinsdagavond over het verzoek van Griekenland voor een nieuw steunpakket. Dat maakte eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem via Twitter bekend. De extra vergadering begint om 19.00 uur en is telefonisch.

Update 20.50 uur
De eurolanden hebben het verzoek van Griekenland voor een derde steunpakket en een herstructurering van de schulden afgewezen. Dinsdagavond vergaderden de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) telefonisch met elkaar.

Ook een verlenging van het nog tot middernacht lopende programma is niet meer mogelijk, lieten meerdere ministers na afloop van het gesprek via Twitter weten.