Brouwer en Meeuwsen groepswinnaar op WK beachvolleybal

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn op het WK beachvolleybal voor eigen publiek ongeslagen groepswinnaar geworden. De titelverdedigers versloegen maandagavond in Rotterdam in Groep E ook Paolo Nicolai en Daniele Lupo. Dat gebeurde opnieuw in twee sets, die lang gelijk op gingen: 22-20 en 21-18. De sterke Italianen, die goed overweg kunnen met het Nederlands powervolleybal, hadden in poule E ook de eerste twee duels gewonnen. Beide teams waren daardoor al zeker van een plek in de knockoutfase.

Daan Spijkers en Tim Oude Elferink hebben de hoop op een vervolg na de poulefase levend gehouden. Dat was na twee nederlagen in groep I te danken aan een zege op de Puerto Ricanen Roberto Rodriguez-Bertrán en Eric Haddock. Het Nederlandse duo, dat het maandagavond in Den Haag uitstekend naar zijn zin had, zegevierde maandagavond na ruim een uur in het zand op de Hofvijver in drie sets: 21-19, 16-21 en 15-13.

Spijkers en Oude Elferink, die het toernooi binnenkwamen op een wildcard, eindigden daardoor als derde in de poule. De beste acht nummers drie van de twaalf poules gaan door naar de knockoutfase.

Sven Vismans en Wessel Keemink redden het in Amsterdam ook in hun tweede WK-partij (poule J) niet. Ditmaal bleken de Amerikanen Nicholas Lucena en Theodore Brunner veel te sterk: 16-21 en 13-21.

Daniëlle Remmers en Michelle Stiekema hebben maandag ook hun tweede groepswedstrijd verloren. In Rotterdam ging het Nederlandse wildcardduo in Groep L met 2-0 in sets onderuit tegen Marta Menegatti en Viktoria Orsi Toth uit Italië: 21-13 en 21-14.

Remmers en Stiekema konden hun opponentes in beide sets tot ongeveer halverwege nog redelijk bijhouden. Daarna maakten Menegatti en Orsi Toth, twaalfde op de seizoensranglijst, het verschil. Na een halfuur zat de partij erop.

Rimke Braakman en Jolien Sinnema hebben in groep C hun tweede nederlaag geleden. Het Nederlandse koppel kwam maandagavond in Apeldoorn tegen Sarah Pavan en Heather Bansley een paar punten tekort. Na 68 minuten sloeg Braakman in de derde set op matchpoint voor het Canadese tweetal de bal uit: 21-19, 24-26 en 13-15.

Een ruime zege in het afsluitende pouleduel met de Australischen Mariafe Artacho en Nicole Laird kan Braakman en Sinnema nog verder helpen in het toernooi.