China wil akkoord EU en Grieken

China dringt er bij Griekenland en zijn geldschieters op aan tot een vergelijk te komen en het Griekse lidmaatschap van de euro te waarborgen. De Chinese premier Li Keqiang verklaarde maandag dat zijn land een eensgezinde en welvarende Europese Unie en een sterke euro voorstaat.

"Of Griekenland in de eurozone blijft is niet alleen een kwestie die Europa aangaat, maar ook China en Europa", zei Li. "Dit is bovendien iets dat de financiële stabiliteit en het economisch herstel wereldwijd aangaat."

De Chinese premier bracht in herinnering dat China de tweede handelspartner van de EU is. Ook bezit de regering in Beijing veel Europese staatsobligaties.

De Grieken stemmen zondag in een referendum over een akkoord met de schuldeisers. Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad waarschuwde de Grieken maandag dat een afwijzing van de voorliggende overeenkomst de onderhandelingsruimte van de Griekse regering nog inperkt. "Iedere regering heeft het recht een volksraadpleging te houden, dus we respecteren het Griekse besluit", zei Tusk. "Maar een ding moet duidelijk zijn: als iemand zegt dat de regering een sterkere onderhandelingspositie zal hebben met een nee-stem, dan is dat simpelweg niet waar. Ik vrees dat er met zo'n uitslag van het referendum zelfs minder ruimte voor onderhandelingen zal zijn."