'Betogers bestormen politiebureau Den Haag'

Verschillende tokkies betogers zijn in Den Haag massaal de straat op gegaan om hun frustraties te uiten. Aanleiding hiervoor is de dood van een Arubaanse man tijdens of na de afloop van zijn arrestatie.

Afgelopen zondag werd de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez onwel tijdens vervoer naar het politiebureau, niet veel later overleed hij. Er heerst nog veel onduidelijkheid over wanneer Henriquez het leven liet. Het openbaar Ministerie (OM) heeft twee verklaringen uitgebracht. De eerste kwam afgelopen zondag naar buiten: “De man verzette zich tegen zijn aanhouding en de politie gebruikte daarom geweld tegen de man om hem over te brengen naar het politiebureau. Onderweg naar het politiebureau werd hij onwel. De agenten startten met reanimatie en een ambulance bracht de man in zeer kritieke toestand over naar het ziekenhuis.”

Maandag bracht het OM een nieuwe verklaring naar buiten. “De man verzette zich tegen zijn aanhouding en de politie gebruikte daarom geweld tegen de man om hem over te brengen naar het politiebureau. Wat er vervolgens gebeurde, wordt nader onderzocht.”

De agenten overmeesterden Henriquez nadat hij riep dat hij een vuurwapen bij zich had. Bij nader onderzoek bleek hij dit te hebben verzonnen, de reden warom hij dit deed zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. Ooggetuigen zeggen dat Henriquez ladderzat was.

De Rijksrecherche onderzoekt de zaak. Ondertussen heeft heel Nederland al een mening klaar zonder dat alle feiten bekend zijn. Met de hashtag #MitchHenriquez uiten veel mensen op Twitter hun ongenoegen over het optreden van de politie, op basis van een flmpje dat op Facebook is verschenen.

Ondertussen ligt de politie dus letterlijk onder vuur. Stenen vliegen om de oren en restjes vuurwerk van oudjaarsavond worden richting de politie geschoten. Met trekken en duwen proberen de betogers het politiebureau binnen te komen, voor zover ze dat nog niet is gelukt. Zullen ze zichzelf al opsluiten wegens het verstoren van de openbare orde, willen de de verantwoordelijke agenten stevig aanpakken of is het opgekropte frustratie jegens het Nederlandse politieapparaat dat afgelopen zondag de emmer deed overlopen? De tijd zal het leren.

Update 22.32 uur
Bij de betoging tegen politiegeweld hebben betogers een agente en haar paard bekogeld met stenen. Zelfs zo erg dat ze van haar paard viel en direct naar het ziekenhuis moest worden overgebracht. Het is nog onbekend of de dader al in beeld is bij de politie.

Update 23.37 uur
Een automobilist die op agenten is ingereden is door de Mobiele Eenheid uit zijn auto gehaald. Hoe het met de agenten is, is niet bekend. Het stand-by team van Rotterdam is ook al enige tijd aanwezig om hulp te verlenen. De stenen vliegen nog steeds door de lucht, ook journalisten en omstanders moeten soms wegduiken.

Update 23.54 uur
Groepjes jongeren trekken door de straten en vernielen auto's en arbri's. Een persfotograaf van Regio15.nl is gewond geraakt door een steen die hij tegen zijn been aan kreeg. Ook staan er diverse objecten in brand, waaronder een volledige bouwkeet. Wat begon met spandoeken is nu volledig uitgelopen op rellen en vernielingen.