Nationale wielrentitels voor Valverde, Kennaugh, Van Hecke en Buchmann

Naast Niki Terpstra zijn er nog vele andere wielrenners kampioen geworden van hun land. FOK!sport geeft je een overzicht van de winnaars.

Wielrenner Alejandro Valverde is zondag in Cáceres Spaans kampioen wielrennen geworden. De 35-jarige coureur bleef Carlos Barbero en Jesús Herrada net voor.

Valverde beleeft een topseizoen. Hij won dit jaar ook al Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl en hij staat aan de kop van het klassement van de UCI WorldTour. Het is nog niet zeker of hij aan de start verschijnt van de Ronde van Frankrijk. Zijn ploeg Movistar heeft de definitieve selectie voor de Tour nog niet bekendgemaakt.

Wielrenner Peter Kennaugh heeft zondag voor de tweede maal op rij de titel veroverd bij het Brits kampioenschap op de weg. Kennaugh kwam op het klimmetje in Lincolnshire alleen aan. Achter hem sprintte Mark Cavendish naar de tweede plaats. "Dit was een van de zwaarste wedstrijden uit mijn loopbaan", zei Kennaugh, die rijdt voor Team Sky. Zijn ploeggenoot Ian Stannard pakte het brons.

Wielrenner Preben van Hecke is zondag verrassend Belgisch kampioen geworden. De 32-jarige coureur van Topsport Vlaanderen was in een spint in Tervuren te snel voor medevluchter Jurgen Roelandts. Achtervolger Greg van Avermaet werd derde op een paar seconden achterstand.

Het is voor Van Hecke het beste resultaat uit zijn loopbaan. Hij had tot dusver twee profzeges op zijn naam.

De 22-jarige wielrenner Emanuel Buchmann heeft zondag in Bensheim verrassend de Duitse titel op de weg veroverd. De renner die volgende week met zijn ploeg Bora-Argon 18 debuteert in de Tour de France, hield Nikias Arndt van Giant-Alpecin na 204 kilometer achter zich. Diens ploeggenoot John Degenkolb, favoriet voor de titel, sprintte in een eerste achtervolgende groep naar de derde plaats.

De Italiaan Vincenzo Nibali is zaterdag voor de tweede keer op rij nationaal kampioen wielrennen geworden. De 30-jarige renner van Astana, één van de favorieten voor de eindzege in de komende Tour de France, won de race over 219 kilometer van Legnano naar Turijn in het noorden van Italië.

Francesco Reda van Team Idea eindigde als tweede. Diego Ulissi van Lampre-Merida werd derde.

In Slowakije verlengde Peter Sagan zijn titel met nog eens een jaar. De renner van Tinkoff-Saxo bleef in een gecombineerd kampioenschap met Tsjechië Petr Vakoc voor, die daarmee Tsjechisch kampioen werd. Voor Sagan is het zijn vijfde Slowaakse titel op rij, broer Juraj maakte het feest voor de familie compleet met de tweede plaats.

Steven Tronet heeft voor een verrassing gezorgd in Frankrijk. De 28-jarige renner won het nationaal kampioenschap in Chantonnay. Het zilver ging naar Tony Gallopin. Het brons is voor Sylvain Chavanel.

Danilo Wyss pakte de kampioenstrui in Zwitserland, Chris Anker Sørensen won in Denemarken. Ook waren er kampioenstruien voor Samuel Pökälä (Finland), Gert Joeäär (Estland), Oleg Zemlyakov (Kazachstan), Damien Shaw (Ierland), Rui Costa (Portugal), Yuri Trofimov (Rusland) en Tomasz Marczynski (Polen)