Nieuwe Nederlandse titel voor Niki Terpstra

Niki Terpstra is voor de derde keer in zijn carrière Nederlands kampioen geworden. De renner van Etixx-Quick Step was verrassend de sterkste in de ontregelde massasprint. Hij bleef Giant-renner Ramon Sinkeldam en Danny van Poppel (Trek) voor. Terpstra werd eerder in 2010 en 2012 al eerder kampioen.

Bert-Jan Lindeman, Reinier Honig, Bram Nolten, Gert-Jan Bosman, Patrick van Leeuwen, Kobus Hereijgers, Daan Meijers en Rene Hooghiemster kregen al snel een voorsprong van zeventien minuten op het peloton. Daarmee ontstond zelfs het probleem dat het peloton een rondje achterstand op zou lopen op het ruim dertien kilometer lange rondje in Emmen. Het peloton zette echter nog op tijd een versnelling in en zag het verschil rap dalen tot zes minuten.

Daarna was er lang onenigheid in het peloton. LottoNL-Jumbo wilde niet rijden omdat ze Lindeman in de kopgroep hadden en Giant-Alpacin wilde ook nog niet de gaskraan opendraaien. Even leek het erop dat de kopgroep om het rood-wit-blauw mochten gaan rijden. Daar dachten Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle anders over. Het duo van Garmin-Cannondale zette zich op kop van het peloton en op twee ronden van het einde vlogen de minuten van de voorsprong af.

In de kopgroep leek het beste er inderdaad wel af. Honig en Lindeman probeerden nog weg te komen, maar kwamen niet weg. De groep was, in de regen, inmiddels wel uitgedund door een valpartij van Hooghiemster en Meijers. Bij het ingaan van de slotronde had de kopgroep nog wel een voorsprong van vijftig seconden. Op zeven kilometer van de streep werd de kopgroep ingelopen en begon er een spervuur van demarrages.

LottoNL-Jumbo reed de hele koers voor Hofland, maar die had geen enkele renner meer bij zich voor de slotfase. In de sprint kwam hij er dan ook niet meer aan te pas. De sprint werd een man-tegen-man duel tussen Ramon Sinkeldam (Giant) en Niki Terpstra. Sinkeldam leek lang met de titel aan de haal te gaan, maar Terpstra bleek de langste adem te hebben en pakte zijn derde nationale titel. Sinkeldam werd nog wel tweede, voor Danny van Poppel, Dylan Groenewegen en Moreno Hofland.