Van Bronckhorst: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Terugkijken doet Giovanni van Bronckhorst bewust niet. De beginnende hoofdtrainer van Feyenoord start vol goede moed met de voorbereiding op het nieuwe seizoen, waarin het beter moet dan in het vorige voetbaljaar. "Ik heb tegen de groep gezegd: dit is dag één van een nieuw seizoen, van een nieuw begin. Natuurlijk moeten we leren van vorig jaar, maar we kijken naar de toekomst."

Feyenoord verspeelde in de laatste weken van het afgelopen seizoen de zeker lijkende derde plaats. Na het ontslag van Fred Rutten werd Van Bronckhorst, eerder dan de bedoeling was, naar voren geschoven. Ook hij kon het dolende Feyenoord in de play-offs echter niet aan Europees voetbal helpen. Het leverde Van Bronckhorst echter wel ervaringen op die nu van pas komen. "De eerste training, de eerste persconferentie, de eerste wedstrijd, die heb ik allemaal al gehad. Mijn start was vorig seizoen, daardoor begin ik nu anders."

Bovenaan het verlanglijstje van Van Bronckhorst staat een nieuwe verdediger voor Feyenoord. Dat vertelde de beginnende hoofdtrainer zondag na de eerste training in De Kuip. "Na het vertrek van Khalid Boulahrouz en Joris Mathijsen is duidelijk dat we achterin spelers nodig hebben. Daar zijn we dus vooral naar op zoek", aldus Van Bronckhorst, die afgelopen week in overleg met technisch directeur Martin van Geel besloot om Mathijsen geen nieuw contract aan te bieden.

Feyenoord versterkte zich deze zomer al met publiekslieveling Dirk Kuijt, die transfervrij overkomt van Fenerbahçe, en spelmaker Marko Vejinovic van Vitesse. Voorin en op het middenveld heeft Van Bronckhorst zodoende keuzes te over. "We willen altijd een zo sterk mogelijke selectie en dus proberen we ons te versterken waar dat kan. Een spits is op dit moment echter geen noodzaak. We hebben er nu vier in de selectie, dus dat staat niet bovenaan het wensenlijstje."

De supporters van Feyenoord kunnen Dirk Kuijt komende donderdag voor het eerst weer in het Rotterdamse shirt bewonderen. De 34-jarige Katwijker sloeg zondag de eerste training over, omdat hij wat langer vakantie heeft gekregen. Kuijt sluit donderdag aan bij de selectie van trainer Giovanni van Bronckhorst en kan mogelijk twee dagen later in de oefenwedstrijd tegen de amateurs van Feyenoord al zijn officieuze rentree maken.

Kuijt groeide tussen 2003 en 2006 uit tot publiekslieveling in De Kuip. Via Liverpool en Fenerbahçe keert de oud-international nu terug in Rotterdam. Rond de eerste training van Feyenoord vond het shirt van Kuijt met rugnummer 7 al gretig aftrek in de fanshop. In de plannen van Van Bronckhorst is de blonde Katwijker de beoogde spits. "Al kan hij ook op de rechterflank spelen. Het is fijn als iemand op meerdere posities overweg kan", zei de hoofdtrainer.

Doelman Kenneth Vermeer en de middenvelders Jordy Clasie en Karim El Ahmadi sluiten maandag 6 juli aan, als Feyenoord op trainingskamp gaat naar Seefeld in Oostenrijk.