Wat wordt de nationale vogel van Nederland?

Het radio- en tv-programma Vroege Vogels is gestart met de Verkiezing van de Nationale Vogel. Nederlanders kunnen stemmen op een longlist van 28 vogels. Uiteindelijk volgt later dit jaar de bekendmaking van de meest geliefde vogel in ons land.

Het is de eerste keer dat de Nederlandse vogel wordt gekozen. In het buitenland is er al eerder gestemd. De Britten kozen voor het roodborstje, in de Verenigde Staten werd het de Amerikaanse zeearend en de Fransen stemden massaal op de haan. Het VARA-programma vindt samen met de Vogelbescherming dat Nederland ook recht heeft op een nationale vogel.

Centrale vraag die Vroege Vogels stelt: welke vogel representeert onze identiteit, met welke vogel voelen wij ons als land het meest verbonden? 'Kortom: welke vogel dragen wij in ons hart?', laat de redactie weten. Op de longlist prijken onder meer de buizerd, de fuut, de grutto, de huismus, de kievit, de koolmees, de merel en de spreeuw.

Stemmen kan tot 16 augustus. Op 1 september wordt een shortlist bekendgemaakt, gevolgd door een laatste stemronde. Begin november wordt de Nationale Vogel in een speciale uitzending bekendgemaakt.