Gesloopte Grol kijkt nu al uit naar Rio

Heel erg moe, maar ook heel erg voldaan. Henk Grol was na afloop van zijn zege op de Europese Spelen in Baku lichamelijk gesloopt na de overwinning op de Tsjech Lukás Krpálek. De winst in de klasse tot 100 kilogram gaf hem wel veel vertrouwen in aanloop naar hét doel: goud op de Olympische Spelen van 2016.

"Dit is fantastisch", zei Grol na afloop op het videokanaal van NOC*NSF. "Lichamelijk ben ik helemaal kapot. Ik ga vanavond niet slapen van de pijn in mijn lichaam."

In de finale won Grol uiteindelijk nipt van de regerend wereldkampioen. "In de top zijn de verschillen klein en dan maakt het ook niet uit hoe je wint. Ik ben nu 30 jaar, ik wil pakken wat ik pakken kan. Drie jaar na dato weet niemand meer hoe je gewonnen hebt."

De Veendammer keek al uit naar de Spelen in Rio, waar hij volgend jaar de grootste overwinning uit zijn loopbaan wil boeken. "De Spelen zijn in het judo uiteindelijk het enige toernooi dat telt. 11 augustus 2016, dan moet het gebeuren. Ik heb nu twee keer brons, maar ik heb op tv - of eigenlijk in de geschiedenisboekjes - Anton Geesink en Wim Ruska zien winnen. Daar droom ik van."