Judoka's Grol en Verkerk naar finale Spelen

Judoka Michael Korrel is sterk begonnen aan de Europese Spelen in Baku. In de klasse tot 100 kilogram schakelde hij in de eerste ronde enigszins verrassend de Oekraïner Artem Bloshenko uit.

Bloshenko is de huidige nummer zeventien van de wereld, Korrel staat op plek 35 op de ranglijst. Het gevecht ging lang gelijk op: na ruim vier minuten was er niet gescoord en hadden beide judoka's twee straffen te pakken. Met een halve minuut te gaan probeerde Bloshenko een aanval, maar die werd overgenomen door Korrel: waza-ari voor de Nederlander. Daar bleef hij bij, waardoor de 21-jarige Korrel in de achtste finales tegenover de Duitser Karl-Richard Frey staat.

De wedstrijden zijn live te kijken via de stream op de officiële site van de Spelen, waar de partijen op mat 2 uitgezonden worden. Voor de gevechten op matten 1 en 3 kan op Ippon.tv gekeken worden. Er komen zaterdag liefst zeven Nederlanders in actie.

De livestream van de partijen op mat 2, voor de andere matten kan op Ippon.tv gekeken worden (Bron: YouTube)

Update 10.33 uur

Ook Guillaume Elmont is zijn toernooi begonnen met een overwinning. In de klasse tot 90 kilogram kende hij niet al te veel moeite met de Let Aigars Milenbergs, die bijna negentig plaatsen lager staat dan de Nederlandse nummer achttien van de wereld. Elmont won dankzij een waza-ari na anderhalve minuut, waarna er niet meer gescoord werd. Ciril Grossklaus wacht in de achtste finales, de nummer 25 van de wereld.

Update 10.43 uur

Roy Meyer heeft net als Korrel en Elmont zijn eerste partij begonnen. De Nederlandse mondiale nummer zeven in de klasse boven 100 kilogram scoorde niet tegen Juhan Mettis uit Estland, maar won op straffen. Het is nog niet bekend tegen wie Meyer het in de kwartfinale op moet nemen.

Tessie Savelkouls ging al in haar eerste wedstrijd in de klasse boven 78 kilogram onderuit. De 23-jarige Savelkouls verloor van de Duitse Jasmin Külbs, nummer negen op de wereldranglijst, ver boven Savelkouls.

Update 10.55 uur

Voor Michael Korrel zit het toernooi in Baku erop. Tegen de Duitse nummer vier van de wereld, Karl-Richard Frey, kon de Nederlander niet genoeg betekenen om het zijn tegenstander lastig te maken. Frey won door een waza-ari na ruim vijftig seconden, waarna er alleen nog straffen uitgedeeld werden.

Update 11.53 uur

Elmont is er in de klasse tot 90 kilogram in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinales. In zijn duel met de Zwitser Grossklaus besliste de Nederlander het duel met een armoverstrekking: ippon. Hij neemt het in de kwartfinale op tegen Beka Gviniashvili uit Georgië, de mondiale nummer vier en onlangs nog winnaar van de Masters in Marokko.

In de klasse tot 100 kilogram was er flink wat geluk voor nodig voor Henk Grol om zich te plaatsen bij de laatste acht. Bij het verstrijken van de tijd stond hij een straf achter tegen de Brit Benjamin Fletcher, die met plek 38 ruim onder Grol staat op de wereldranglijst. Fletcher kreeg met 0 seconden op de klok echter nog een straf, waardoor er een golden score nodig was. Daarin kreeg Grol zijn tegenstander na een halve minuut half op de rug: waza-ari. In de kwartfinale wacht de Duitser Dimitri Peters, waar hij vier van de vijf eerdere duels van won. De enige verliespartij kwam in de kwartfinale van de Olympische Spelen in Londen.

Marhinde Verkerk had in de klasse tot 78 kilogram niet veel meer dan twee minuten nodig tegen de Kroatische Ivana Maranic. De Nederlandse ex-wereldkampioene scoorde een waza-ari, seconden later in de houdgreep gevolgd door een ippon waardoor de wedstrijd voorbij was. In de kwartfinale wacht de Britse Natalie Powell, die met plek acht één plaats boven Verkerk staat op de wereldranglijst. Verkerk won vier van de vijf eerdere duels en verloor alleen eerder dit jaar.

In dezelfde klasse als Verkerk plaatste ook Guusje Steenhuis zich voor de kwartfinale. Zij won na 2:29 minuen op ippon van haar Belgische opponente Sofie de Saedelaere. Voor Steenhuis, negende van de wereld, wacht Luise Malzahn uit Duitsland in de kwartfinale, die zelf op plek vier staat.

Update 12.40 uur

Guillaume Elmont is in de kwartfinale uitgeschakeld door de Georgiër Gviniashvili, die na ruim twee minuten won op ippon. In de herkansingen om het brons gaat Elmont het opnemen tegen de Sloveen Mihael Zgank, die op plek 51 van de wereld staat.

Voor Henk Grol liggen er nog altijd kansen op goud in Baku in de klasse tot 100 kilogram. In de kwartfinale scoorde hij na ruim een minuut een yuko tegen Dimitri Peters uit Duitsland. De twee kregen alleen nog allebei een straf, waardoor de zege voor Grol was. In de halve finale wacht Jorge Fonseca uit Portugal, die met plek 24 dertien plaatsen onder Grol staat op de wereldranglijst.

Roy Meyer verloor in de zwaarste klasse, boven 100 kilogram, in de kwartfinale verrassend van Or Sasson uit Israël. De Nederlander werd na nog geen twee minuten hard tegen de grond geworpen en verloor op ippon. In de herkansingen ging het ook fout voor de Nederlander. Iakiv Khammo bleek op ippon te sterk voor Meyer.

Bij de vrouwen tot 78 kilogram is er nog één Nederlandse over die voor het goud kan gaan. Marhinde Verkerk won haar kwartfinale van Natalie Powell uit Groot-Brittannië dankzij een schitterende worp na ruim anderhalve minuut. In de halve finale wordt het echter erg lastig, want dan wacht de Française nummer twee van de wereld, Audrey Tcheumeó. In zes onderlinge ontmoetingen won Verkerk alleen tijdens het EK in 2013 van de Française. Guusje Steenhuis werd in dezelfde categorie in de kwartfinale uitgeschakeld door Luise Malzahn uit Duitsland. In de herkansingen om brons neemt ze het op tegen Victoriia Turks uit Oekraïne.

Op het moment staan de Nederlanders er in Baku zo voor: Tessie Savelkouls, Roy Meyer en Michael Korrel zijn uitgeschakeld voor de medailles. Guillaume Elmont en Guusje Steenhuis hebben in de herkansingen twee zeges nodig voor brons en Henk Grol en Marhinde Verkerk staan in de halve finales.

Update 13.30 uur

Zowel Henk Grol als Marhinde Verkerk hebben zich in Baku geplaatst voor de finale van de Europese Spelen. Grol rekende in de halve finale dankzij een waza-ari af met de Portugees Jorge Fonseca. In de finale staat hij tegenover Lukas Krpalek uit Tsjechië, de nummer één van de wereld en regerend Europees- en wereldkampioen.

Verkerk zorgde voor een stunt door de Française Audrey Tcheumeó uit te schakelen en pas voor de tweede keer in haar carrière te verslaan. Verkerk staat in de finale tegenover de Duitse Luise Malzahn, die eerder nog Guusje Steenhuis uitschakelde.

Steenhuis mag nog wel op voor een medaille, want in de strijd om het brons neemt ze het op tegen de door Verkerk uitgeschakelde Tcheumeó. Guillaume Elmont kan eveneens gaan proberen om een bronzen medaille toe te voegen aan zijn palmares. Hij zal daarvoor de Hongaarse nummer één van de wereld Krisztian Toth moeten verslaan.

De wedstrijden om de medailles worden vanaf 16.00 uur Nederlandse tijd gehouden en zullen via de hierboven genoemde streams te volgen zijn.