FIA onderzocht oliesystemen Formule 1-bolides

Autosportfederatie FIA heeft bij de Grand Prix van Canada de oliesystemen van de Formule 1-teams Mercedes en Ferrari onder de loep genomen, zo bericht Motorsport. Er waren geruchten dat de systemen gebruikt werden voor prestatiewinst, maar uit onderzoek is niets naar voren gekomen.

Eerder dit jaar werd bekend dat het brandstofsysteem in de F1-bolides oneigenlijk gebruikt werd om betere prestaties te leveren. Er werd brandstof opgespaard die ingezet kon worden op het moment dat die het meest nodig was. Hierdoor kon de stroomsnelheid van de brandstof tijdelijk boven de maximale 100 kilogram per uur uit komen. Ditmaal doken geruchten op dat toevoegingen aan het hulp oliereservoir voor extra paardenkrachten zouden zorgen.

De FIA heeft daarom in Canada bij de tweede vrije training en de kwalificatie monsters genomen van de oliesystemen van de bolides van Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Een uitgebreide analyse in het laboratorium volgde, maar de FIA kon geen componenten in de olie vinden die de geruchten staafde.

De FIA gaf een verklaring uit: "De analyse van de dikte van de olie vertoonde een iets geringere dikte in het normale reservoir ten opzichte van het hulpreservoir in beide auto's en dat verschil kan verklaard worden door verdunning met brandstof, wat normaal is. Infraroodanalyse bracht geen verschil aan het licht tussen de olie in het normale reservoir en de reservetank." Ook andere uitgevoerde tests leverden geen verschillen op.

Dat de FIA nu ook de olietanks onderzoekt toont aan dat de autosportfederatie wil dat de teams zich allemaal op dezelfde manier aan de regels houden en dat zorgen van de renstallen over hun concurrenten onderzocht worden.