Rossi met overmacht naar poleposition TT Assen

Valentino Rossi heeft tijdens de kwalificaties voor de TT van Assen de poleposition gepakt. De Italiaanse Yamahacoureur knalde aan het eind van de kwalificatiesessie naar een tijd van 1:32,627 seconden, veruit de snelste tijd van het raceweekeinde in Assen.

Rossi was ook tijdens de vier vrije trainingen al goed op dreef in de 'Kathedraal van de Motorsport' met eerste, derde, eerste en tweede plaatsen. Met zijn tijd haalde Rossi meer dan een seconde van het uit 2012 stammende polerecord van de Australiër Casey Stoner. De leider in het wereldkampioenschap valt dit jaar wat tegen in de kwalificaties en haalde nog geen enkele keer de voorste rij. Het is zijn eerste pole sinds de Grand Prix van Valencia vorig jaar en pas zijn tweede pole in ruim vijf jaar.

Met 1:32,858 reed Aleix Espargaro zijn Suzuki naar de tweede startplek voor de race van zaterdag. Wereldkampioen Marc Marquez was een paar honderdsten langzamer en reed naar plek drie. De tweede startrij bestaat uit Dani Pedrosa, Pol Espargaro en Andrea Iannone.

Valentino Rossi met overmacht naar poleposition in Assen (Pro Shots/Cor Lasker)
Valentino Rossi met overmacht naar poleposition in Assen (Pro Shots/Cor Lasker)