Riis bevestigt conclusies: "Ik faalde als leider"

Bjarne Riis heeft een opvallende uitspraak gedaan. De voormalig ploegleider van Team CSC, de voorlopig van het huidige Tinkoff-Saxo, heeft toegegeven dopinggebruik binnen de ploeg bewust genegeerd te hebben. In maart van dit jaar werd Riis door eigenaar Oleg Tinkov op non-actief gesteld, maar de werkelijke reden werd noooit bekendgemaakt.

Aanvankelijk leken tegenvallende resultaten Riis de das om te doen, maar dit ligt dus iets genuanceerder. De 51-jarige oud-ploegleider speelde namelijk een zeer bedenkelijke rol bij de dopingpraktijken binnen de ploeg van Team CSC. Uit een onderzoek, uitgevoerd door de Deense antidopingautoriteit, kwam zelfs naar voren dat Riis aanzette tot het gebruik van doping.

"De belangrijkste conclusie is dat ik gefaald heb als leider. Ik betreur dat enorm", liet Riis in een gesprek met de Deense zender TV2 weten. "Ik heb de afgelopen jaren pogingen ondernomen om de situatie te corrigeren, maar dat is onvoldoende gelukt."

"Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn fouten. Ik was niet volwassen genoeg om de verantwoordelijkheid te dragen van één van de topteams in het wielrennen."