FIFA-president Blatter zorgt voor verwarring

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft tijdens zijn eerste publieke optreden na de verrassende aankondiging van zijn afscheid voor de nodige verwarring gezorgd. De 79-jarige Zwitser was aanwezig bij een presentatie op de bouwplaats van het nieuwe FIFA-museum in Zürich. Hij zou daarbij hebben benadrukt, dat hij niet is afgetreden.

"Ik heb wel mijn mandaat in handen gelegd van een buitengewoon congres", zei hij. Met andere woorden, mocht er nog steeds een meerderheid van lidstaten hem steunen, dan zou hij mogelijk toch zijn vijfde termijn als hoogste voetbalbaas kunnen hervatten.

Blatter werd eind mei herkozen. Vier dagen later kondigde hij verrassend zijn vertrek aan. Blatter voelde als preses toch te weinig steun bij de wereldvoetbalbond, die zwaar is getroffen door tal van corruptie- en omkopingsschandalen. Op 20 juli is een vergadering van het dagelijkse bestuur waarin een datum wordt vastgesteld voor het buitengewone congres, dat tussen december 2015 en februari 2016 moet plaatsvinden. Tijdens dat congres wordt opnieuw gestemd over de voorzittersfunctie van de FIFA.

Game over voor Blatter of toch niet? (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Game over voor Blatter of toch niet? (Pro Shots/Zuma Sports Wire)