Judoka Polling onstopbaar naar goud op Spelen

De drie Nederlandse judoka's die vrijdag in actie komen op de Europese Spelen in Baku zijn sterk begonnen aan hun toernooi. Dex Elmont begon in de klasse tot 73 kilogram met een overwinning op de Wit-Rus Vadzim Shoka. De mondiale nummer drie maakte met een waza-ari halverwege de enige score van de partij.

Juul Franssen, op het laatste moment opgeroepen als vervangster van Anicka van Emden, begon eveneens goed aan haar toernooi in de klasse tot 63 kilogram. Ze scoorde zelf niet tegen de Hongaarse Franciska Szabo, maar liet haar tegenstander ook niet scoren. Het duel werd beslist op straffen: 2-1 in het voordeel van Franssen. In de achtste finale zorgde de Nederlandse voor een fikse stunt. Na ruim drie minuten scoorde ze een ippon tegen de Italiaanse nummer acht van de wereld, Edwige Gwend. In de kwartfinale staat Franssen tegenover de Sloveense Tina Trstenjak, de nummer drie van de wereld en vorig jaar winnares van WK-brons.

Kim Polling begon haar jacht op goud zeer overtuigend in de klasse tot 70 kilogram. Tegen haar 24-jarige leeftijdsgenote Roxane Taeymans uit België duurde het nog geen minuut voor Polling een houdgreep in kon zetten. Die hield ze vol, waarna de partij na ruim een minuut op ippon beslist was. In de kwartfinale staat Polling tegenover de achttienjarige jeugdolympisch kampioene Szabina Gercsak. De mondiale nummer 45 uit Hongarije schakelde in de eerste ronde Linda Bolder uit, die tegenwoordig voor Israël uitkomt.

Alle wedstrijden op mat 2 zijn live te volgen via de officiële stream van de Spelen. Matten 1 en 3 zijn daarnaast live te zien via Ippon.tv, waar ook staat wie op welke mat zal gaan judoën.

De officiële livestream van Baku 2015, waar de wedstrijden op mat 2 live te zien zijn (Bron: YouTube)

Update 11.40 uur

Kim Polling heeft met ogenschijnlijk speels gemak gewonnen van de Hongaarse Gercsak. Het duurde wederom amper een minuut voor Polling de tegenstander in een houdgreep had en daar kwam de jonge Gercsak niet meer uit: ippon en einde partij. In de halve finale staat Polling tegenover de Britse Sally Conway of de Duitse Szaundra Diedrich.

Dex Elmont versloeg zijn Oekraïnese opponent Serhiy Drebot en plaatste zich zo voor de kwartfinale in de klasse tot 73 kilogram. Al na twintig seconden gooide Elmont zijn tegenstander half op de rug, goed voor een waza-ari. Daar kwamen alleen nog maar straffen bij, waardoor de Nederlander zich op mag maken voor de kwartfinale. Daarin wacht Sagi Muki uit Israël, de nummer zeven van de wereld.

Update 11.57 uur

Voor Franssen is de kans op goud verkeken. In de kwartfinale tegen de Sloveense wereldtopper Trstenjak maakte de Nederlandse met een yuko wel de eerste score, maar niet veel later werd de stand gelijkgetrokken. Gescoord werd er vervolgens niet meer, maar een straf voor Franssen besliste de wedstrijd. De Nederlandse mag wel naar de herkansingen en kan dus nog brons winnen.

Update 12.22 uur

Ook voor Dex Elmont zit goud er niet meer in tijdens de Spelen in Baku. Het gevecht met Muki uit Israël werd uitgevochten zonder scores, maar Elmont verloor het doordat hij drie straffen kreeg en Muki twee. In de slotseconden leek Elmont zijn tegenstander nog omver te kunnen werpen, maar daar slaagde hij net niet in.

Update 12.49 uur

Polling heeft met groot machtsvertoon de finale bereikt in de klasse tot 70 kilogram. De nummer één van de wereld had nog geen minuut nodig tegen de Duitse Szaundra Diedrich. Na 33 seconden gooide Polling haar tegenstander half op de rug voor een waza-ari. Tien seconden later volgde al de genadeklap, doordat de Nederlandse Diedrich met grof geweld vol op de rug gooide: ippon en einde partij. Ook in de finale wacht een Duitse in Laura Vargas Koch, die vorig jaar nog de EK-finale verloor van Polling.

Update 16.54 uur

Juul Franssen heeft in de strijd om het brons niet voor een nieuwe stunt kunnen zorgen. Tegen de Franse nummer één van de wereld, Clarisse Agbegnenou, werd de Nederlandse getrakteerd op een yuko en een waza-ari, waar ze niks tegen kon doen. 

Namens Nederland komen ook Dex Elmont en Kim Polling nog in actie vandaag. Elmont vecht voor brons, Polling voor goud.

Update 19.20 uur

Polling heeft ook in de finale laten zien dat ze overduidelijk de beste was tijdens de Spelen in Baku. Haar Duitse opponente Laura Vargas Koch kwam er geen moment aan te pas en lag na ruim anderhalve minuut in de houdgreep. Ze kwam er niet meer uit en verloor dus op ippon, waardoor Polling het zesde goud won voor Nederland tijdens de Spelen.

Dex Elmont verloor net als Franssen in de strijd om het brons.

Polling wijst na de gewonnen finale op haar derde Europese titel (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Polling wijst na de gewonnen finale op haar derde Europese titel (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)