Geen brons judoka Verhagen, geschiedenis voor Kosovaarse

De Nederlandse judoploeg is foutloos begonnen aan de Europese Spelen in Baku, dat ook dienst doet als Europees kampioenschap. Birgit Ente, Jeroen Mooren en Sanne Verhagen wonnen donderdag hun eerste partij.

Ente was in de klasse tot 52 kilogram veel sterker dan de Hongaarse Barbara Maros. Ze scoorde een waza-ari en een yuko.

Mooren, al twee keer winnaar van een bronzen EK-medaille (2010 en 2012), had in de klasse tot 60 kg een golden score nodig tegen de Fransman Vincent Limare. Na anderhalve minuut kreeg Mooren een waza-ari voor zijn worp.

Verhagen maakte in de klasse tot 57 kg indruk tegen de Spaanse Concepcion Bellorin. Ze won met een verwurging en scoorde daarmee een ippon.

De wedstrijden van de Nederlanders kunnen gevolgd worden via onderstaande stream op YouTube of via ippon.tv, waar de gevechten op alle drie de matten te zien zijn.

De officiële livestream van het judotoernooi in Baku (Bron: YouTube)

Update 12.00 uur

Mooren heeft zich geplaatst voor de kwartfinales. De Nederlander kreeg tegen de Brit Ashley McKenzie, vorig jaar nog vijfde op het EK, al binnen een halve minuut een straf, maar hij herstelde zich prima. Niet veel later scoorde Mooren een yuko, waarna hij er in de slotminuut nog een waza-ari bij wist te vechten. De kwartfinale lijkt een erg lastig verhaal te worden voor Mooren. Hij staat daarin tegenover de Georgische nummer vijf van de wereld, Amiran Papinashvili. Hij won vorig jaar zilver op het EK en brons op het WK, waar hij Mooren versloeg.

Update 12.48 uur

Ook Sanne Verhagen heeft zich in Baku bij de laatste acht gevoegd. De 22-jarige Nederlandse versloeg haar leeftijdsgenote Loredana Ohai uit Roemenië. Er werd niet gescoord in het gevecht dat beslist werd door een straf van Ohai. In de kwartfinale neemt Verhagen het op tegen de 29-jarige Portugese nummer één van de wereld Telma Monteiro. Zij won al vier keer WK-zilver, waaronder vorig jaar, en is viervoudig Europees kampioene.

Voor Birgit Ente zitten de kansen op goud op de Spelen in Baku erop. Tegen de ervaren Française Annabelle Euranie - ze won zilver op het WK van 2003 - lag Ente al na twintig seconden op haar rug: ippon en einde partij. Ze mag later vandaag via de herkansingen nog wel proberen om er een bronzen medaille uit te slepen.

Update 13.22

Jeroen Mooren heeft in de kwartfinale voor een daverende sensatie gezorgd door Amiran Papinashvili uit te schakelen. De Georgische wereldtopper leek lang op weg naar de overwinning, doordat Mooren twee straffen had en Papinashvili één. In de slotseconden van het gevecht slaagde Mooren er echter in om het duel volledig om te draaien. Hij gooide de Georgiër half op zijn rug, goed voor een waza-ari. Vervolgens nam de Nederlander zijn opponent in een houdgreep, waarna de mondiale nummer vijf aftikte: ippon.

In de halve finale neemt Mooren het op tegen de Rus Beslan Mudranov, regerend Europees kampioen en winnaar van zilver op het WK vorig jaar.

Update 14.38 uur

Zowel voor Verhagen als voor Mooren is de kans op goud verkeken. Verhagen liep in haar duel met Monteiro relatief snel tegen twee straffen op, waarna ze het niet meer om kon draaien. De Portugese kreeg nog wel een straf en zat aan het eind van het gevecht heel dicht bij een tweede straf, maar die kwam niet. Mooren hield op zijn beurt nog geen minuut stand tegen Mudranov. De sterke Rus gooide de Nederlander na ruim vijftig seconden op zijn rug: ippon. 

Mooren wordt in de halve finale op zijn rug gegooid door Mudranov (PRO SHOTS/Gepa)
Mooren wordt in de halve finale op zijn rug gegooid door Mudranov (PRO SHOTS/Gepa)

Beide Nederlandse judoka's mogen later vanmiddag wel op voor het brons. Verhagen won in de eerste ronde van de herkansingen van de Oostenrijkse Sabrina Filzmoser, die in het slot geblesseerd raakte en op moest geven. Mooren mag als verliezend halve finalist direct instromen in de wedstrijd om brons.

Update 17.23 uur

Het is Jeroen Mooren niet gelukt om een bronzen medaille te veroveren in Baku. De Nederlander stond in de strijd om het brons tegenover de Zwitser Ludovic Chammartin en werd daarin na ruim een minuut half op de rug gegooid. Het betekende een waza-ari voor Chammartin, die wel drie straffen kreeg maar de voorsprong niet meer afstond.

Update 20.27 uur

Ook Sanne Verhagen heeft haar toernooi in Baku af moeten sluiten zonder eremetaal. Ze verloor de strijd om brons op waza-ari van de Kosovaarse Nora Gjakova. Die zorgde daarmee wel voor een bijzondere prestatie. Het was namelijk de eerste medaille ooit voor Kosovo op een groot zogenaamd multisportevenement. Het nationaal olympisch comité van het land is pas vorig jaar erkend door het IOC, waardoor Kosovo nu pas onder eigen vlag mee mag doen aan evenementen als de Europese en Olympische Spelen.