Alabama doet confederale vlag weg

De gouverneur van de Amerikaans staat Alabama, Robert Bentley, heeft woensdag de vlag van de confederatie die zich in 1860 en 1861 afscheidde van de Verenigde Staten, in de hoofdstad Montgomery laten verwijderen. De vlag hing bij een monument bij het parlement dat aan de onafhankelijke zuidelijke staten en de burgeroorlog (1861-1865) herinnert.

De rode vlag met een wit en blauw andreaskruis en dertien sterretjes was van de zuidelijke staten die zich in 1860 en 1861 afscheidden van de VS. De belangrijkste separatistische reden was de bescherming van de agrarische economie die afhankelijk was van slavernij. Het dundoek wordt vaak in verband gebracht met onderdrukking van de Afro-Amerikanen. De vlag staat overigens wel in een stuk van het wapen van Alabama.

Bentley zei tegen plaatselijke media dat de verwijdering te maken heeft met de racistische moorden afgelopen week in South Carolina. Daarbij werden negen zwarte kerkgangers vermoord. Sindsdien ligt de vlag van de Confederate States of America weer onder vuur in het zuiden van de VS. De vlag zou racistisch zijn en geweld tegen zwarten veroorzaken.

Sylvana Simons was er als de kippen bij om de moord op onschuldige zwarten te vergelijken met het kinderfeest dat wij hier vieren.

Alabama doet confederale vlag weg
Alabama doet confederale vlag weg (Foto: ANP)