Beieren voert grenscontroles opnieuw in

De Duitse deelstaat Beieren gaat de grenzen met Oostenrijk intensiever controleren. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken roept andere Duitse deelstaten op hetzelfde te doen. Het besluit is in strijd met het Schengenverdrag dat een vrij verkeer van personen en goederen moet garanderen tussen de lidstaten van de Europese Unie.

Aanleiding voor het besluit van Beieren is het succes van de tijdelijke grenscontroles tijdens de G7-top van een maand geleden. Toen zijn er ruim 10.000 gevallen geconstateerd waarbij de Duitse verblijfswetgeving werd overtreden, zoals illegalen die de grens probeerde over te steken en smokkelaars.

Joachim Herrmann (CSU), de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, is erg geschrokken van die cijfers. Hij vindt het belangrijk dat andere deelstaten het voorbeeld van Beieren volgen. 'Alleen wanneer in heel Duitsland de controles worden heringevoerd kunnen we de criminaliteit terugdringen en criminelen afschrikken.'

Per 1 juli wordt de nieuwe grenscontrole ingevoerd. Hiervoor worden 500 extra agenten ingezet. Ook worden douane-beambten naar de grensregio met Oostenrijk gestuurd die gespecialiseerd zijn in mensenhandel, drugs en illegale migratie. Boven de snelwegen komen extra camera's te hangen. Met de schending van het Verdrag van Schengen haalt Beieren zich mogelijk kritiek vanuit de Europese Commissie op de hals.