NSA luisterde Franse presidenten af

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft de laatste drie presidenten van Frankrijk bespioneerd. Dat blijkt uit documenten die dinsdagavond laat door Wikileaks op internet zijn geplaatst. De Franse president François Hollande heeft volgens zijn assistenten voor woensdagochtend een spoedvergadering van zijn defensieraad belegd.

Wikileaks plaatste op zijn website de inhoud van vijf door de klokkenluiders geselecteerde 'top'-intercepties van communicatieverkeer van de Franse (ex-)presidenten Hollande, Nicolas Sarkozy en Jacques Chirac. De documenten stammen uit de periode 2006-2012 en handelen onder meer over een hoge aanstelling bij de Verenigde Naties, het vredesproces in het Midden-Oosten en de eurocrisis. Ook werden door de NSA verzamelde telefoonnummers gepubliceerd, waaronder dat van de president zelf.

In inlichtingenrapporten worden de banden van Frankrijk met Duitsland besproken, maar ook de belabberde staat van de Griekse economie. In een rapport van 24 maart 2010 wordt Sarkozy's frustratie opgetekend over de Amerikaanse weigering een spionageverdrag te tekenen.

Hoe Wikileaks aan de documenten is gekomen, wilde de klokkenluiderswebsite niet kwijt. Frankrijk kan wel 'meer onthullingen verwachten in de nabije toekomst'.

Hoewel er weinig tot geen opzienbarende praktijken aan het licht zijn gekomen, reageerden Franse politici furieus. Het Elysée heeft nog niet gereageerd, maar Hollandes Socialistische Partij sprak in een verklaring van 'werkelijk verbijsterende staatsparanoia'. De regering weet van spionagemethoden, maar 'deze enorme, systematische, ongecontroleerde afluisterpraktijken zijn onacceptabel'.

Het socialistische parlementslid Jean-Jacques Urvoas verkondigde op Twitter dat de 'VS geen bondgenoten hebben, alleen doelwitten en vazallen'.

Een woordvoerder van Sarkozy zei dat de voormalige president de afluisterpraktijken altijd onaanvaardbaar heeft gevonden, zeker van een bondgenoot. Chirac heeft nog niet gereageerd.

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad liet in een reactie weten dat de Verenigde Staten 'het niet op de communicatie van president Hollande hebben gemunt en dat ook niet zullen doen'. "We werken op alle gebieden die reden van internationale zorg zijn nauw samen met Frankrijk en de Fransen zijn onvervangbare partners", zei woordvoerder Ned Price.

Het tijdstip van publicatie lijkt door Wikileaks bewust gekozen. Het Franse parlement neemt woensdag waarschijnlijk een omstreden veiligheidswet aan, die afluisteren en andere vormen van bespioneren, vooral van terreurverdachten, legaliseert. De wet maakt het volgens critici onder andere mogelijk voor de overheid metadata te verzamelen van alle telefonie- en internetbedrijven om terreuraanslagen te voorkomen.

Update:

Bericht uitgebreid met meer info