Rotterdam waarschuwt voor zwakke school

De gemeente Rotterdam waarschuwt voor de slechte kwaliteit van basisschool De Verbinding. Ouders van leerlingen hebben hierover een brief ontvangen. Ze krijgen de suggestie om nog voor het nieuwe schooljaar te kiezen voor een andere basisschool.

Het gebeurt niet vaak dat een gemeente kiest voor een dergelijke maatregel tegen een school. Rotterdam zou de basisschool het liefst direct sluiten, maar mag dat niet op eigen houtje doen, zoals wethouder Hugo de Jonge van Onderwijs woensdag in een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad schrijft. De Onderwijsinspectie gaf de school het predicaat zeer zwak.

De school heeft officieel tot 2017 de tijd om het minimumaantal van 303 leerlingen te halen. Zoveel leerlingen heeft deze basisschool wettelijk nodig om te mogen voortbestaan. Volgens De Jonge is de kans vrijwel nihil dat de school deze norm gaat halen. De Verbinding ging van 64 leerlingen in oktober naar 54 leerlingen in mei.

De basisschool bestaat sinds 2012. De gemeente was vanaf het begin al kritisch omdat oprichter Abdulqadir Jarmohamed eerder ook al een school stichtte in Rotterdam. Die school moest in 2010 vanwege het slechte onderwijs en financiële problemen de deuren sluiten. Uit het rapport van de inspectie blijkt dat het onderwijs op Algemeen bijzondere basisschool De Verbinding ook niet in orde is. Ook is de zorg voor de leerlingen onvoldoende.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs kan zich vinden in de brief van de Rotterdamse wethouder. 'Kinderen die slecht onderwijs krijgen lopen al snel een achterstand op die ze vrijwel niet meer in kunnen halen', zegt Dekker. De tijd die zwakke scholen krijgen om zich te verbeteren wordt vanaf augustus wettelijk teruggebracht van 2 naar 1 jaar. Dekker: 'Ook wil ik dat bestuurders van een zeer zwakke school niet zomaar elders een school kunnen starten. Binnenkort presenteer ik mijn plannen hiertoe.'