Voetbalsters buigen voor wereldkampioen op WK

Het historische WK-debuut van de Nederlandse voetbalsters is geëindigd in de achtste finales. De ploeg van bondscoach Roger Reijners moest in Vancouver buigen voor titelverdediger Japan: 1-2. Het grote doel van Oranje, kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, bleef daardoor in Canada net buiten bereik.

De voetbalsters konden tijdens hun eerste WK de hooggespannen verwachtingen niet altijd waarmaken, al overleefden ze wel de groepsfase. Ook tegen Japan wisselde Oranje sterke fases af met periodes waarin het ver wegzakte. Het hoort allemaal bij de ontwikkeling waarin het Nederlandse vrouwenvoetbal zit. Toch bewees de ploeg van Reijners ook tegen de wereldkampioen dat het niet voor niets de achtste finales had bereikt. Zeker in de tweede helft, na het inbrengen van Kirsten van de Ven, lag het initiatief vaak bij Oranje. Voor het doel maakten de voetbalsters echter te vaak de verkeerde keuzes.

De opening in het BC Place-stadion van Vancouver was veelbelovend. Oranje voetbalde met overtuiging en lef en kreeg via Manon Melis de eerste grote kans, na een steekpass van Lieke Martens. Melis kwam echter verkeerd uit met haar passen en verprutste die mogelijkheid. Bij de eerste uitbraak van Japan in de tiende minuut was het wel raak. Yuki Ogimi kopte op aangeven van Aya Miyama eerst op de lat, maar na halfslachtig wegwerken van Merel van Dongen knalde Saori Ariyoshi de bal onder keepster Loes Geurts door in de hoek: 0-1.

Gesteund door die vroege voorsprong kon Japan het geliefde combinatievoetbal spelen. De technisch vaardige wereldkampioenen lieten de bal makkelijk rond gaan en kregen kansen op meer treffers. Oranje, dat zelf de bal steeds veel te snel weer inleverde, ontsnapte aan een grotere achterstand. Opnieuw kwam spits Vivianne Miedema amper in scoringspositie. Het spelbeeld kantelde toen Reijners kort na rust Van de Ven inbracht voor Daniëlle van de Donk. Oranje drong aan, maar grote kansen bleven uit.

Eén keer was Nederland heel dicht bij de gelijkmaker, maar de Japanse keepster voorkwam een eigen treffer. Amper een minuut later verdubbelde Mizuho Sakaguchi de voorsprong van de titelverdediger. In blessuretijd bracht Van de Ven de spanning nog even terug, maar de gelijkmaker bleef uit.