Zilver zwemsters op Spelen, wereldtijd Steenbergen (15)

Zwemster Marrit Steenbergen heeft zich met een geweldige tijd van 53,97 seconden geplaatst voor de finale van de 100 meter vrije slag op de Europese Spelen in Baku. De vijftienjarige Nederlandse bleef de concurrentie meer dan een seconde voor en kwam in de buurt van het wereldrecord junioren.

Steenbergen lijkt op de 100 meter - dat net als het hele zwemtoernooi in Baku alleen voor junioren is - alleen concurrentie te krijgen van de Russinnen Arina Openysheva en Mariia Kameneva. De twee zestienjarigen moesten in de halve finales flink toegeven op de Nederlandse: 55,26 en 55,37. De rest zat er nog meer dan een seconde achter, terwijl de Nederlandse Frederique Janssen met 57,06 elfde werd en de finale niet haalde.

De tijd van Steenbergen is al haar zoveelste verbetering van het nationale record voor junioren. Eerder deze maand zwom ze al 54,07 seconden, met haar tijd van Baku zwemt ze bijna de mondiale toptien in. Wereldwijd en over alle leeftijden waren dit jaar slechts tien vrouwen sneller dan de jonge Nederlandse, die met haar tijden verzekerd lijkt van een plek in de estafette op het WK in Kazan dit jaar en de Olympische Spelen in Rio volgend jaar. 

Op de 50 meter schoolslag werd Tes Schouten in de halve finales uitgeschakeld. Datzelfde lot viel Iris Tjonk en Marieke Tienstra ten deel op de 200 meter rugslag, waar Jasmijn Boon niet door de series kwam. De Nederlandse ploeg op de 4x100 meter vrije slag bij de dames zette de tweede tijd neer in de series, maar nog wel zonder Steenbergen. Zij lijken dinsdagmiddag rond 16.50 uur Nederlandse tijd alleen concurrentie te krijgen van Groot-Brittannië en Rusland, dat zonder hun twee toppers als enige sneller was dan Nederland. 

De officiële livestream van het zwemmen in Baku, met om ongeveer 16.50 uur de finale van de 4x100 meter vrije slag bij de dames (Bron: YouTube)

Update 17.25 uur

In de finale heeft Rusland zoals verwacht het goud gewonnen, maar het werd nog razendspannend. Nadat Pien Schravesande, Frederique Janssen en Laura van Engelen hun 100 meter erop hadden zitten lag Nederland op de vierde plek, bijna 2,5 seconden achter Rusland. Op dat moment kwam Steenbergen het water in en binnen de kortste keren had ze Katrin Gottwald uit Duitsland en de Britse Georgia Coates al te pakken. Voor de Russische slotzwemster Mariia Kameneva kwam de finish net op tijd, want Steenbergen naderde tot binnen een halve seconde: 3:43,63 om 3:44,10.

De splittijd van de vijftienjarige Steenbergen kwam uit op een ongelooflijke tijd van 53,00 seconden. Opvallend is dat tijdens de olympische finale van 2012 in Londen slechts twee vrouwen een snellere splittijd lieten noteren: Melanie Schlanger zwom Australië met 52,65 naar het goud, terwijl Ranomi Kromowidjojo Nederland dankzij een onmogelijk geachte 51,93 naar het zilver hielp.