Nederlandse rolhockeyers onderuit op WK

De Nederlandse rolhockeyers zijn zo goed als zeker uitgeschakeld op het WK in het Franse La Roche-sur-Yon. In de groepsfase werd al twee keer verloren, terwijl de wedstrijd tegen wereldkampioen Spanje nog op het programma staat. 

Nederland plaatste zich voor het 'echte' WK door vorig jaar op het B-WK in Uruguay als derde te eindigen. Daarmee maakt Nederland een comeback op het A-WK, waar het in 2011 voor het laatst actief was. Ook dat leverde weinig succes op, want er werd drie keer verloren in drie wedstrijden. Voor de laatste groepswedstrijd van dit jaar kan er weinig hoop gehaald worden uit dat WK in 2011, want destijds werd Nederland met 1-15 in de pan gehakt door Spanje.

Zaterdag werd in Frankrijk in de eerste wedstrijd met 2-7 verloren van Angola (foto), dat zevende staat op de wereldranglijst. Nederland, dat daarop de zeventiende positie inneemt, kwam nog wel op een 1-0 voorsprong dankzij de jonge Catalaanse Nederlander Eric Vivas Boersma. Hij scoorde ook de tweede en tot nu toe enige Nederlandse goal op het WK. Tegen Frankrijk, de mondiale nummer vijf, ging Oranje met 0-7 onderuit waardoor de kans op een stunt en het bereiken van de achtste finales nagenoeg verkeken is.

 

Het rolhockey wordt met name gedomineerd door Latijnse landen: Spanje werd de afgelopen vijf jaar wereldkampioen, Argentinië verloor vier van de vorige vijf WK-finales en Portugal pakte op vier van de vorige vijf WK's het brons. Van de 41 WK's die tot nu toe gehouden zijn won Spanje er zestien, tegenover vijftien voor Portugal. De sport is dan ook vooral populair op het Iberisch schiereiland en in Argentinië. Overigens heeft Nederland wel degelijk ooit succes gehad op het WK: in 1958 en 1964 werd Oranje vierde, maar de grootste stunt kwam in 1991. Destijds werd regerend wereldkampioen Spanje in de kwartfinales uitgeschakeld, waarna Nederland pas in de finale tegen Portugal verloor.

Dinsdagmiddag wordt in La Roche-sur-Yon de laatste groepswedstrijd van Nederland gespeeld, dat zich waarschijnlijk op mag maken voor opnieuw een B-WK volgend jaar. Om 16.00 is grootmacht Spanje de tegenstander van de ploeg van bondscoach Marty van den Brand, die hoopt dat Nederland het binnen de dubbele cijfers kan houden. Nederland heeft overigens twee spelers die in Spanje spelen: Zowel Eric Vivas Boersma als broer César spelen in het topland. César komt daarin uit voor voormalig topclub Igualada, dat net als bijna alle clubs uit de Spaanse OK Liga afkomstig is uit Catalonië.