Erdogan boos om opgepakte journalist

Er zit de Turkse president Recep Tayyip Erdogan weer iets dwars. Ditmaal was de tijdelijke arrestatie van de Egyptische journalist van Al-Jazeera, Ahmed Mansour, de aanleiding. Hoewel de journalist na zijn arrestatie op zaterdag vandaag weer is vrijgelaten, wil Erdogan er toch nog even zijn zegje over doen.

Dit keer haalt hij niet alleen uit naar Duitsland, maar naar de gehele Europese Unie. Hij zegt; "Europese landen, die terroristen geen strobreed in de weg leggen, gedragen zich heel anders als ze een bevel krijgen van degenen die een militaire coup hebben gepleegd". Daarbij doelt hij op het arrestatiebevel dat is uitgegeven door Egypte. In 2013 werd Erdogan's bondgenoot Mohamed Morsi afgezet en nam Abdul Fatah al-Sisi de macht over in het land.

De arrestatie van de Brits/Egyptische Mansour is overigens nogal omgeven door controverse. De journalist zou volgens de aanklacht namelijk een advocaat hebben mishandeld. Dit zou gebeurd zijn tijdens de Egyptische Revolutie in 2011, waarbij destijds het aftreden van president Hosni Moebarak werd bedongen. Volgens Al-Jazeera zou het arrestatiebevel puur bedoeld zijn om Mansour de mond te snoeren.

Erdogan vindt de arrestatie overigens een schande, het zou het gevolg zijn van verbeterde handelsverdragen tussen Duitsland en Egypte. Tot slot voegde hij er aan toe dat de arrestatie de dubbele standaard laat zien in Europa betreffende de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

Recep Tayyip Erdogan (Foto: ANP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: ANP)