'Flitsers veroorzaken regelmatig files'

Sinds het begin van dit jaar is er op de Nederlandse snelwegen vijftien keer een file ontstaan door een politiecontrole. Dit komt doordat apparatuur steeds vaker opvallend wordt neergezet, waardoor mensen afremmen. 

Volgens de VerkeersInformatieDienst kunnen hierdoor makkelijk gevraarlijke situaties ontstaan. De VID, die het onderzoek uitvoerde, rekende korte opstoppingen van minder dan twee kilometer niet mee. Politiecontroles moeten wegen juist veiliger maken, "nu gebeurt het tegendeel en ontstaan juist hachelijke situaties", zegt Frank Boer van de VID in het AD.

De VID pleit dan ook voor meer onopvallendere controles. De politie zegt dat dat niet kan. "Een camera komt bijvoorbeeld altijd boven de vangrail uit", stelt een politiewoordvoerder. "Onzin", zegt Boer. "Dat zou betekenen dat je nergens meer kunt controleren en er bij iedere flitspaal files zouden ontstaan. Het gebeurt echter alleen bij mobiele controles."

Als er door een controle een file ontstaat, zegt de politie daar direct mee te kappen. Ook daar heeft Boer zijn bedenkingen bij. "Soms laten ze de auto's aanzwellen tot wel 25 kilometer lengte. Als wij melding maken van een file, weten ze niet hoe snel ze de boel bij elkaar moeten pakken."

'Flitsers veroorzaken regelmatig files'
'Flitsers veroorzaken regelmatig files' (Foto: ANP)