Grote studio's mijden Comic-Con

De 2015-editie van Comic-Con International is, drie weken voor aanvang, al één van de meest opmerkelijke edities van het jaarlijkse popcultuurevenement. Dit jaar schitteren drie grote Hollywood-studio's namelijk door afwezigheid.

Vorige week berichtten we al dat Marvel Studios dit jaar de conventie overslaat: de concurrentie van Warner Bros. en mogelijk het komende Disney-evenement D23 zouden hieraan bijdragen. Variety meldt nu echter dat ook twee andere grote namen, Paramount en Sony Pictures, de trip van Los Angeles naar San Diego niet zullen maken.

Het nieuws is opmerkelijk omdat Comic-Con, dat zich richt op alle aspecten van populare cultuur, naar buiten toe vaak bekend staat als de plek waar Hollywood contact zoekt met het publiek en buzz probeert te genereren voor hun nieuwe films. In drukbezochte presentaties in Hall H, die ruimte biedt aan 6500 bezoekers, tonen de studio's trailers, exclusief beeldmateriaal en zijn acteurs en regisseurs van bij voorbaat al populaire films aanwezig om zich aan de fans te presenteren.

Volgens Variety geven insiders aan dat Sony en Paramount simpelweg niet zo veel te tonen te hebben aan het publiek. Sony heeft de filmrechten op Spider-Man, maar deelt het personage sinds kort met Marvel Studios, dat zelf ook niet aanwezig is. Paramount maakte vorig jaar van tevoren de inhoud van hun panel niet bekend, maar bracht uiteindelijk Christopher Nolan en Matthew McConaughey op het podium om over Interstellar te praten. Het is mogelijk dat beide studio's de honderdduizenden euro's die een panel kost dit jaar even op zak willen houden.

Fans met een felbegeerde toegangskaart voor Comic-Con hoeven echter niet te vrezen dat ze straks in San Diego niets te doen hebben. Zoals we eerder meldden zijn er panels voor Star Wars en de tv-series van DC Comics, en zijn fanfavorieten als Doctor Who, The Walking Dead, Heroes en Hannibal al bevestigd in hun aanwezigheid. Ook is er nog de mogelijkheid dat 20th Century Fox hun Marvel-helden uit X-Men en Fantastic Four op het podium brengt en is er natuurlijk nog het Warner Bros. panel voor Batman v Superman: Dawn of Justice.

Voor deze film, die in maart verschijnt en een grote kickoff moet worden voor het DC Cinematic Universe, heeft Jesse Eisenberg, die in de film de rol van Lex Luthor speelt, al bevestigd dat de studio een presentatie zal houden. "Ik ben op Comic-Con voor het uur dat het panel duurt," verklaarde de acteur, die blijkbaar niet verwacht daarnaast ook nog persinterviews te zullen houden. Zijn uitspraak bevestigt wat tot nu toe nog steeds niet officieel is, namelijk dat Warner Bros. een panel voor hun DC-films gaat houden. Met de afwezigheid van Avengers-concurrentie heeft de studio de mogelijkheid om, op Star Wars na, de grootste aandachtstrekker van de conventie te worden.

Comic-Con International vindt plaats van 9 t/m 12 juli in San Diego, waar FOK! weer aanwezig zal zijn om verslag te doen.

San Diego Convention Center (Foto: Peter Breuls)
De thuisbasis van Comic-Con: het San Diego Convention Center