Xbox One krijgt grote update met nieuwe UI later dit jaar

Microsoft was zo druk met al het gamenieuws gedurende hun E3-persconferentie dat de aankomende 'major' update van het Xbox One-dashboard niet meer aan bod is gekomen. Hierbij alsnog de belangrijkste details op een rijtje.

De lijst aan features is behoorlijk, dus alleen de meest opvallende zet ik voor je uiteen. Onderaan dit artikel kun je een walkthrough van "The New Xbox One Experience" vinden, waarin Larry Hryb AKA Major Nelson en Richard Irving van Microsofts Xbox-divisie uitleggen wat we allemaal kunnen verwachten.

Een opnieuw ontworpen 'Home'-scherm
Het Home-scherm van Xbox One gaat over de kop om zodoende nog meer de focus te leggen op je meest gebruikte Xbox-content. Je kunt verticaal scrollen om door je recent gespeelde games te bladeren, waarbij aanvullende informatie per game wordt getoond. Je kunt game-DVR-clips, achievements en uitbreidingen direct bekijken en toegang tot nieuwe content is ook meteen binnen handbereik.

Een nieuwe gids
Gaming must-haves zoals vrienden, party-uitnodigingen, berichten en notificaties kunnen rechtstreeks vanuit het Home-scherm worden benaderd of terwijl je in een game zit. Vanuit het Home-scherm naar links scrollen of de Xbox-knop twee keer indrukken terwijl je in een game zit zorgt er voor dat de gids het scherm binnen glijd vanuit de linkerzijde en alle benodigde functies meteen voorhanden zijn.

Community section
De huidige 'vrienden'-app wordt fors uitgebreid zodat gamers nog makkelijker en sneller toegang hebben tot sociale activiteiten. Dit betreft onder andere de activiteiten-feed om de laatste updates van vrienden en bijvoorbeeld gameontwikkelaars te bekijken, alsook een 'What's Trending'-onderdeel om direct te kunnen zien wat er op dat moment in de spotlight staat.

Xbox-avatars
De Xbox-avatars gaan een prominentere rol spelen op Xbox One. De avatars worden gemoderniseerd qua look, dus betere kwaliteit, waarbij alle bekende customizations nog gewoon beschikbaar blijven.

Cortana komt naar Xbox One
Cortana wordt jouw persoonlijke gaming-assistent. Cortana helpt je bij games, wordt naarmate je het meer gebruikt slimmer, en werkt samen met alle Windows 10-pc's, tablets en telefoons (Cortana wordt binnenkort ook beschikbaar op Android en iOS). Via stemcommando's asssiteert Cortana jou om sneller games te vinden en uitdagingen, al dan niet met vrienden, op te zoeken. Cortana biedt ook ondersteuning bij het zoeken naar en behalen van achievements, door bijvoorbeeld behulpzame video's of andere informatie aan te leveren. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om een herinnering in je telefoon te zetten en deze te laten verschijnen zodra je je Xbox One aanzet. Cortana lanceert in eerste instantie in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk tijdens de herfst dit jaar.

Bekijk onderstaande demonstratie van de Xbox-toppers om een beeld te krijgen bij de nieuwe plannen van Microsoft.