Jeugddetentie voor doden van straatmuzikant

De zeventienjarige jongen die in december in Zwolle bij een supermarkt een straatmuzikant doodstak, is maandag veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie. Ook is een zogeheten PIJ-maatregel opgelegd, ook wel bekend als 'jeugd-TBS'.

Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle maandag. De 54-jarige straatmuzikant was op de avond van 2 december net klaar om naar huis te gaan toen een man wild op hem in begon te steken. Hij werd 29 keer met een mes geraakt in onder meer borst en rug. Een omstander die tussen beiden sprong, raakte zwaargewond. De jongen was moord en poging tot moord ten laste gelegd. De rechtbank achtte beide feiten bewezen. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Oscar V. raakte over de kook door een opmerking van een medebewoner in een instelling voor beschermd wonen. Hij stal een mes uit de keuken en stapte op de fiets richting het winkelcentrum. De muziek van de straatmuzikant raakte hem, zo verklaarde hij later. Toen de muzikant stopte, rende hij in razernij op de man af en begon te steken. De muzikant vluchtte de Jumbo-supermarkt in, maar werd door V. achterhaald en wederom met het mes gestoken. Een winkelende man die de dader wilde stoppen, werd in zijn hart geraakt. Omstanders wisten vervolgens V. te overmeesteren. De straatmuzikant overleed later in het ziekenhuis.