Marvel wijkt voor DC tijdens Comic-Con

Dat Marvel Studios dit jaar hun populaire panel tijdens Comic-Con International overslaat komt door de aanwezigheid van DC Comics en de grote films en series die zij zullen presenteren. Dat theoriseert Umberto Gonzalez van Heroic Hollywood in een analyse van recent nieuws over Comic-Con.

Van Marvel, die de afgelopen jaren op de zaterdag van het jaarlijkse popcultuur-evenement in San Diego de headliner was van de legendarische 'Hall H', is al een tijdje bekend dat ze dit jaar niet komen. Guardians of the Galaxy-regisseur James Gunn merkte dit op tijdens een Q&A-sessie op Facebook, afgelopen maart: "Ik weet niet of ik naar San Diego kom. Marvel gaat niet dus ik weet niet of ik er wel ben." Het zorgde voor nogal wat consternatie onder de fans: het Marvel-panel is voor velen een reden om niet alleen naar San Diego af te reizen, maar ook om een dag van tevoren al in de rij te gaan staan om een goed plekje te krijgen.

De reden voor Marvels, vooralsnog onbevestigde, afwezigheid werd gezocht in de D23-conventie die moederbedrijf Disney in augustus organiseert. Disney zou de grote Marvel-aankondigingen willen bewaren voor hun eigen feestje. Maar een sterk argument voor de bewering van Gonzalez is het offensief dat Warner Bros., moederbedrijf van DC Comics, inzet voor deze editie van Comic-Con. De studio brengt zowel vanuit de televisie- als de filmtak een aantal grote titels naar de conventie en zou wel eens alle aandacht kunnen opeisen.

Aan de filmkant heeft de studio volgend jaar twee grote DC-titels op het programma: Batman v Superman: Dawn of Justice en Suicide Squad. Beide films hebben een grote cast vol met bekende acteurs en dito personages, en ze zijn het begin van het langverwachte DC Cinematic Universe. Naar verluidt, want een officiële bekendmaking moet nog volgen, zal Warner Bros. ook de overige leden van de Justice League meenemen en promotie maken voor de Wonder Woman-film. Marvel heeft volgend jaar hun spektakelfilm Civil War, maar de grote bekendmakingen daarvoor zijn in de afgelopen maanden al gedaan.

Aan de televisiekant zal Warner Bros sowieso breed gaan uitpakken. De studio brengt achttien series naar de conventie, waaronder zeven titels gebaseerd op comics uit de DC-stal. Niet alleen zullen van de nieuwe series pilotafleveringen worden vertoond, ook organiseert DC op de zaterdag een avondvullend programma over hun series, onder de titel Super Hero Saturday Night. Vorig jaar zagen fans op een dergelijk evenement, ook op de zaterdag, de eerste vertoning van de Batman-prequel Gotham.

San Diego Comic-Con 2014: A Night of DC Entertainment (Foto: Peter Breuls)
Cast en crew van Gotham, Arrow, The Flash en Constantine op het podium tijdens Comic-Con 2014 (Foto: Peter Breuls)

Volgens Gonzalez kiest Marvel daarom simpelweg eieren voor hun geld en slaan ze, voor hun films, een jaartje over. De collega's van Lucasfilm echter, ook onderdeel van Disney, maakten deze week bekend groot uit te zullen pakken met hun Star Wars-aanwezigheid. Naast panels over de diverse publicaties rondom de filmserie zal The Force Awakens een groot panel krijgen in Hall H op de vrijdag. Insiders verwachten dat de rij daarvoor dagen van tevoren al begint te vormen, gezien de gedrevenheid van veel Star Wars-fans.

Marvel televisie is overigens wel aanwezig; verwacht wordt dat de ABC-series Agents of S.H.I.E.L.D. en Agent Carter, en mogelijk de Netflix-series die Marvel produceert, de fans zullen zoethouden.

Comic-Con International vindt plaats van 9 t/m 12 juli (met een preview night op 8 juli) in San Diego, California.