Geen geld voor Europese Spelen in Nederland

NOC*NSF moet de organisatie van de Europese Spelen in 2019 teruggeven aan het Europees Olympisch Comité (EOC). Er is onvoldoende draagvlak voor het organiseren van het evenement in Nederland. 

Dat is het resultaat van een overleg tussen minister Schippers, de provincies en gemeenten. De verschillende partijen zijn niet bereid om de benodigde financiële bijdrage van 57,5 miljoen euro op te brengen, zo laten de betrokken overheden weten in een gezamelijk persbericht.

Het bedrag is van 57,5 miljoen euro is ook afgezet tegen de lagere kosten die het afzonderlijk organiseren van een EK of WK voor een sport met zich brengt. Een andere overweging is dat het geld dan niet meer besteed kan worden aan het in Nederland organiseren van andere aantrekkelijke internationale topsportevenementen of aan andere opgaven waar de sport voor staat.

De overheden hebben in het besluit ook meegenomen dat er geen garantie is dat de Europese Spelen in 2019 een voldoende topsportgehalte zullen hebben. Bijvoorbeeld grote sporten als atletiek, zwemmen en hippische sport hebben hun EK’s al vastgesteld en het is daardoor onduidelijk wat het topsportgehalte van deze sporten zullen zijn. Tijdens de eerste Europese Spelen in Baku zal bijvoorbeeld het atletiek een landenwedstrijd zijn met landen uit de derde divisie. Het zwemmen in Baku is een juniorentoernooi. 

Daarnaast zijn er te veel onzekerheden en risico’s voor de betrokken overheden te groot als het gaat om wie uiteindelijk moet opdraaien voor het opvangen van financiële tegenvallers.

Geen geld voor Europese Spelen in Nederland
Geen geld voor Europese Spelen in Nederland (foto: ANP)